Chrysantenkweker David van Tuijl heeft op 12 november een petitie tegen verhoging van de stroomtaks (ODE) per 2020 overhandigd aan de vaste commissie Financiën van de Tweede Kamer. Hij bood voorzitter Anne Mulder (VVD) een symbolische kas aan met een doorgeknipt elektriciteitssnoer. In het kasje zat de petitie. De petitie-aanbieders willen het hogere tarief geheel van tafel. SGP pleit in een amendement, dat ook vandaag is ingediend, voor een halvering van het tarief.
De petitie geldt namens de circa 1.500 glastuinders die de petitie hebben ondertekend en onder meer Glastuinbouw Nederland, 15 warmtecoöperaties, de Nederlandse Fruittelers Organisatie en VNO NCW.
Middelgrote bedrijven
De petitie-aanbieders begrijpen vooral de tariefsverhoging ODE voor elektriciteit niet voor de middelgrote bedrijven. Bedrijven die vallen in de derde schijf van 50.000 tot 10 miljoen kWh. De verhoging heeft immers een averechts effect op hun energietransitie, omdat de bedrijven gedwongen worden om weer voor fossiele opties te kiezen. Dit ondermijnt het draagvlak voor het Klimaatakkoord onder tuinders, vinden de aanbieders.
De bijna 1.500 ondernemers vertegenwoordigen 647 middelgrote glastuinbouwbedrijven, voornamelijk sierteeltbedrijven van 1 tot 3 ha, die door de tariefsverhoging een lastenverhoging voor hun kiezen krijgen van €40 miljoen.
Een jaar pas op de plaats
De glastuinbouw wil met de politiek komend jaar in overleg treden over alternatieven die tevens recht doen aan het Klimaatakkoord. „Verzoek is een ODE-vrijstelling te onderzoeken en uit te werken voor toepassing van elektrisch aangedreven installaties in de glastuinbouw, ter vervanging van installaties die worden aangedreven met fossiele energie. En tevens om een ODE-vrijstelling te onderzoeken en uit te werken voor inkoop van elektriciteit die duurzaam is opgewekt”, aldus Van der Tak. In 2020 moet dan voor glastuinders het ODE-tarief van 2019 worden gehandhaafd.
Amendement SGP
Zover gaat SGP in haar amendement niet. Tweede Kamerlid Stoffer wil de verhoging van de derde schijf beperken tot 1 cent per kilowattuur in plaats van 2,05 cent per kilowattuur. Wel wil hij net als Glastuinbouw Nederland 2020 aangrijpen om te kijken hoe de verhoging van de ODE uitpakt in de praktijk en de lasten eventueel beter verdelen. Op hoeveel steun het amendement kan rekenen, is onduidelijk. VVD, D66, CDA en ChristenUnie hebben zich in ieder geval ook uitgesproken dat er iets aan de ODE-tariefstelling voor 2020 gedaan moet worden.