In de EU zijn in 2011-2017 evenveel nieuwe biologische oplossingen tegen ziekten en plagen geregistreerd en als chemische. Begin van deze eeuw lag dat op 20%, blijkt uit de EU-registratie van actieve stoffen. De agrochemische industrie is daar grotendeels verantwoordelijk voor. „Dat Nefytoleden duurzaam niet op hun vizier hebben, wordt hiermee naar het land der fabelen verwezen”, meldt Carlos Nijenhuis, voorzitter Nefyto, in een interview in de Bloemisterij van komende vrijdag 15 december.
Goed nieuws ook voor telers?
„Ja en nee. Met evenveel nieuwe biologische als chemische stoffen om gewasbeschermingsknelpunten op te lossen, ondersteunt de ingezette duurzame koers van de tuinbouw. Want uit een nieuwe stof volgt een veelvoud aan middelen. Echter, er zijn tussen de 300 en 500 chemische stoffen toegelaten. Bij jaarlijks 7 tot 8 nieuwe biologische gewasbeschermingsmiddelen duurt het nog wel even voordat biopesticiden de dienst gaan uitmaken.”
Worden duurzame stappen van tuinders op waarde geschat?
„Het is zo jammer dat duurzaam in een adem wordt genoemd met biologisch. Bovenwettelijk eisen stellen aan gewasbeschermingsmiddelen is uit oogpunt van veiligheid, volksgezondheid en kwaliteit nergens voor nodig.”
Dat tij is niet meer te keren. Toch?
„Dat wil ik niet zeggen. In de Verenigde Staten is biologisch in groente en fruit op zijn retour. Local voor local met een foto van de teler die uitlegt hoe hij zijn producten duurzaam teelt is voldoende voor acceptatie. En local for local is daar een ruim begrip. Dus met storytelling is ver te komen.”