De Vereniging Nederlandse Kerstbomenkwekers (VNK) verwacht voor het derde jaar op rij een stijging van de verkoop van echte kerstbomen met 9%. Dit blijkt uit de jaarlijkse enquête onder kerstbomenkwekers.
„Consumenten maken steeds vaker een bewuste keuze voor een echte kerstboom”, aldus Gerard Krol van de VNK. „Kerstbomen halen tijdens de groei CO2 uit de lucht en geven hier zuurstof voor terug. Dit milieuaspect wordt steeds belangrijker, wij zien dit duidelijk terug in de stijgende verkoopcijfers van echte bomen. Steeds minder consumenten halen hun plastic exemplaar van zolder.”
Vroeg in huis
De kerstboom wordt steeds vaker al voor Sinterklaas in huis gehaald. „Tot enkele jaren geleden was 6 december de datum waarop de verkoop goed van start ging. Tegenwoordig begint het op 1 december al goed te lopen”, zegt Krol. Opvallend is volgens hem ook de stijgende vraag naar grote kerstbomen, boven de 2 meter.
’Goede kwaliteit’
Ondanks dat het dit jaar ook weer droog was, viel aan het einde van de zomer voldoende regen voor een goede groei van de bomen. De kwaliteit van kerstbomen is volgens de VNK dan ook prima.
Hergebruik
In steeds meer gemeentes zijn volgens de VNK lokale initiatieven waar bomen met kluit na de kerst in klimaatbossen een tweede kans krijgen. Gezaagde kerstbomen worden gecomposteerd, deze compost wordt veelal gebruikt als voeding voor nieuwe aanplant door kerstboomkwekers. De VNK spreekt van een goed voorbeeld van klimaatneutrale kringlooplandbouw.
Dat een echte kerstboom goed is voor CO2-reductie is natuurlijk volksverlakkerij.
De opgenomen CO2 komt na het gebruik tijdens de compostering of verbranding voor 100% weer terug in de lucht.
Het wordt tijd dat mensen die eerlijk zijn op politieke posten komen, maar dan zou het wel een primeur zijn.