Verduurzamen is een ketenspel met inbreng van buitenwacht

Verduurzaming van de land- en tuinbouw is een samenspel tussen boeren en tuinders, overheid, toeleveranciers en consumenten. Duidelijk is dat verduurzaming van hun gewassen veel agrariërs niets oplevert. En dat ze nog niet zonder chemische correctiemiddelen kunnen.

Dus veel komt nog op het bordje van telers. Terecht of onterecht? Op de laatste twee jaarcongeressen van Foodlog met als thema ’Landbouw zonder chemie, hoe dan?’ is dat vaak de rode draad.

Land- en tuinbouw betaalt vooralsnog

„De rekening van alle vernieuwingen in de agrarische sector worden in principe afgewenteld op de land- en tuinbouw”, vertelt Peter Leendertse van het CLM. En inderdaad landbouweconomen bevestigen dat al 150 jaar de prijzen van land- en tuinbouwproducten nominaal hetzelfde blijven of zelfs dalen. Intussen wordt er wel steeds meer van agrariërs geëist, zoals duurzamer telen.

Politiek Den Haag en Brussel schijnen zich dit ook steeds meer te beseffen en zien in dat een ander verdienmodel voor boeren en tuinders nodig is om duurzamer telen mogelijk te maken. Politici kunnen afnemers echter nergens toe dwingen, maar wel voor een eerlijker speelveld zorgen. Zo heeft de EU wetgeving aangenomen die ondernemers moet beschermen tegen oneerlijke handelspraktijken.

Groene middelen cruciaal

Iedereen is het er over eens dat groene gewasbeschermingsmiddelen cruciaal zijn om minder afhankelijk te worden van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Niet elk groen gewasbeschermingsmiddel is een veilig middel, maar om ze nu over dezelfde kam te scheren als een chemisch gewasbeschermingsmiddel gaat te ver. Daarom is er een sterk pleidooi om een soepeler en sneller toelatingsregime te hanteren voor groene middelen.

En zolang er niet genoeg groene middelen of andere duurzame alternatieven zijn voor chemische gewasbeschermingsmiddelen zijn chemische correctiemiddelen hard nodig. Op een congres met veel stakeholders uit de sector wordt dit pleidooi uiteraard omarmt.

Buitenwacht schreeuwt

Echter de buitenwacht ’schreeuwt’ vaak anders. Een buitenwacht die ver in de minderheid is op zulke congres. Maar de dialoog blijven aan gaan, is de enige remedie. Dat heeft het RIVM-rapport over effecten van bespuitingen voor omwonenden wel duidelijk gemaakt. Van goed en uitvoerig met elkaar om tafel zitten, is het nog niet gekomen.

Meer lezen over de verschillende discussies tijdens jaarcongressen van Foodlog? De Bloemisterij kaart deze week enkele aan, zoals ketenaanpak verduurzaming, wie gaat vergroening betalen en de toelating van groene middelen. Dit alles te lezen in het Vakblad en in het digitale magazine.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties