Verboden middelengebruik, het doping dossier van de tuinbouw?

Ongetwijfeld heeft u het al meegekregen. De NGO’s hebben de sierteelt in het vizier. Greenpeace heeft met haar recente rapporten over verboden middelengebruik stevige constateringen gedaan.

Wat is er dan vastgesteld? Op veel bloemen en planten in het schap van de bloemist of retailer zit residu van chemische gewasbeschermingsmiddelen dat er niet op hoort. Anders gezegd: middelen zonder toelating in een teelt en nog veel kwalijker, middelen die al sinds jaar en dag verboden zijn. Het is dat de overheid niet aan strikte handhaving doet, anders worden bedrijven beschuldigd van het ene na het ander economische delict, met veel reputatieschade tot gevolg.

Tuinbranche Nederland neemt het stokje van Greenpeace over door zelf actief residumetingen te gaan doen in het schap van haar leden (zoals een Groenrijk, Intratuin en een Life & Garden). Zij voelt de bui van een volgend NGO rapport al hangen, waarin haar leden de pan krijgen uitgeveegd over nieuwe constateringen van verboden middelen. Zonder twijfel stuurt de tuinbranche bij elke overtreding de producten retour naar teler. En terecht overigens. Ik vermoed dat meerdere brancheorganisaties, exporteurs/groothandelaren en retailers het voorbeeld van residu-onderzoek in eigen beheer snel gaan overnemen.

Waar kennen we dit beeld van verboden middelen nog meer van? In de wielersport heeft dopinggebruik menig carrière van een overtreder verkort. Daar gebruikte nagenoeg iedereen verboden middelen om het beste resultaat te halen. Bloed -en urineonderzoek werden op de meest creatieve wijze getraineerd om de werkelijke situatie te verbloemen. De sport was zo ziek dat veel ervan wisten, maar niemand het lef had om eerlijk te zijn over de echte prestaties. Ego’s en een verziekte cultuur.

Ik zie wel wat herkenning…… Hoopt u dat niemand het verboden gebruik ziet? Of gokt u erop dat uw product een volgende keer niet wordt bemonsterd? Is de pijn groot genoeg wanneer u uw producten retour krijgt? Of knaagt het geweten niet hard als u de wet overtreed? Uiteraard wil ik hiermee niet de hele sector over één kam scheren, uit hetzelfde residu onderzoek blijkt tenslotte gelukkig dat het grootste deel wel binnen de lijnen weet te produceren.

In de potorchideeën probeert een werkgroep onder leiding van Orchidee Nederland samen met de orchideeën telers een bredere discussie op gang te brengen. Ik denk een goede zaak om dialoog te starten, deze zou voor heel veel meer teelten moeten worden opgezet. Feitelijk is het een collectieve sectoruitdaging waar iedere ondernemer een eigen opdracht in heeft.

Sinds 2016 is het Platform Duurzame Sierteelt opgericht waarin alle sierteelt ketenpartijen zijn aangehaakt (LTO Glaskracht, LTO Bomen, Plantum, Royal FloraHolland, VGB, Tuinbranche NL, Anthos, KAVB, RHP, MPS en Rabobank). Ondergetekende mag hier namens Rabobank een bijdrage aan leveren.

In het platform wordt hard gewerkt aan initiatieven om de sierteelt een duurzame toekomst te bieden. Maar u zult begrijpen, wanneer het lef in de sector nog ontbreekt om zich uit te spreken over overtredingen, dan hebben we de maatschappelijke organisaties en afnemers nog hard nodig om de gedragsverandering voor elkaar te krijgen.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
anoniem
anoniem
6 jaren geleden

Beste Arne, je slaat de plank mis. Elk land heeft zijn eigen specifieke toelatingen. Dus er zijn geen mondiale of Europese richtlijnen. Greenpeace scheert alles over 1 kam en gaat uit van Nederlandse regelgeving op internationale bloemen. Kortom wat in land A is toegestaan is in land B niet toegestaan. Dus het feit is, dat Greenpeace amok maakt, over iets wat vaak niet buiten de regelgeving van desbetreffend land valt. Natuurlijk moeten we als sector ons best doen, maar we laten ons nu iets aanleunen wat niet de realiteit is. Of gaan we stoppen met internationale bloemen en plantenimport?

anoniem
anoniem
6 jaren geleden

Als plantenproducent kun je met MPS Product Proof aantonen dat je geen verboden middelen gebruikt. Als de tuincentrum branche planten van deze bedrijven met voorkeur gaat kopen, zal deze extra administratie zeker betaald gaan worden.

henkbres
henkbres
6 jaren geleden

rabobank weet weer alles beter , zelf beduvelen en bedriegen ze heel de wereld !!!!!!! voordat hij op de foto ging moest hij wachten tot zijn neus weer korter werd en het luie zweet van zijn voorhoofd vegen