We genoten in december van een witte kerst. Op tweede kerstdag begon de sneeuw te dooien. Langzaam is het steeds iets warmer geworden. Deze week liep het kwik op tot een ongebruikelijke 12°C. Het wordt ‘januaridooi’ genoemd, maar tot nu toe hebben we nauwelijks vorst gehad in januari en het wordt tot het eind van de maand ook niet verwacht. Voorlopig is het ‘Hollands weer’ met mist en bewolking.
Het afgelopen jaar is het vertrouwen in de Canadese economie toegenomen als gevolg van de aantrekkende export naar de Verenigde Staten. Ook het CETA-verdrag met Europa belooft verbetering in de handel. Maar nu kondigt zich een hobbel aan.
Deze week hebben we gekeken naar de inauguratie van Donald Trump als president van de Verenigde Staten. In Canada is net als in de rest van de wereld het nieuws van de verkiezingsuitslag met ongeloof gevolgd en geaccepteerd. Het Canadese bedrijfsleven wacht gespannen af wat de protectionistische uitspraken voor gevolgen zullen hebben.
In tegenstelling tot de VS hebben zowel Canada als Ontario een links georienteerde regering. Hun toewijding tot klimaatverandering en mensenrechten slaan juist door naar de andere kant. ‘Vervuilende’ kolengestookte elektriciteitscentrales worden gesloten, CO2-belasting wordt ingevoerd en energieprijzen stijgen. De elektriciteitsprijzen zijn in de afgelopen 18 jaar gestegen van 3 cent naar 9 cent (nacht) en 18 cent (dag).
Ook het minimumloon is de laatste jaren in snel tempo verhoogd van $8.00 naar $11.00, met aanvullende verhogingen tot $14.00 in de nabije toekomst. Productiebedrijven overwegen nu om hun activiteiten te verplaatsen naar de VS of Mexico. Bij de groenteproductiebedrijven zien we deze verschuiving al.
Het ‘groene’ Canadese beleid wordt niet ondersteund met stimulerende maatregelen en onze concurrentiepositie wordt uitgehold. Deze politieke beslissingen worden gedragen door de mensen in de stedelijke gebieden. MKB en agrarische sector zijn in de landelijke politiek vertegenwoordigd door lobbyisten. De politieke beslissingen worden wel besproken in de landelijke kranten, maar nauwelijks in het dagelijkse tv-nieuws. Actualiteitenrubrieken kennen ze hier niet.
Het is onze verantwoordelijkheid om het milieu te beschermen, energie te besparen en mensenrechten te respecteren. We wachten de aankondiging van maatregelen in de VS af en maken aanpassingen in onze bedrijfsvoering waar dat noodzakelijk is.
Angelle van Kleef is potplantenkweker in Ontario, Canada