„De veiling is nog steeds een zeer nuttig instrument”, dat zegt VGB-voorzitter Herman de Boon een week voor zijn vertrek in het Vakblad voor de Bloemisterij over FloraHolland.
„We zien de veiling nog steeds als een zeer nuttig instrument. En zeker niet alleen om af te rekenen.” Ook voor onder meer logistieke middelen, ict, promotie, lobby, kwaliteitsbeleid en prijsinstrumentarium. Als iedereen dit voor zich gaat doen wordt het een rommeltje. Er zijn redenen genoeg om bij elkaar te blijven. Er is grote concurrentie vanuit het buitenland bijvoorbeeld. Tegelijkertijd liggen in het buitenland ook grote kansen voor de handel om zich te vestigen en lokale productie en import te verhandelen”, aldus De Boon.
Volgens De Boon heeft de handel afgesproken de veiling niet onderuit te halen.
De Boon vindt wel dat de veiling niet alleen door kwekers maar ook door handelaren geleid moet gaan worden. Zoals in het Santpoortberaad is uitgesproken zou er volgens De Boon een serviceplatform moeten komen, geleid door veiling en handel.
De Boon ziet het ook die richting opgaan in FloraHolland 2020. „Een derde van de opbrengst van de veiling komt bij de handel vandaan, de handel helpt dus mee en vindt de veiling een nuttig apparaat, maar wil daarom ook zeggenschap. De discussie over governance gaat bij de veiling ook plaatsvinden”, zegt De Boon overtuigd.
Gaat het snel genoeg?
De verhouding tussen handel en FloraHolland is sinds de komst van Lucas Vos verbeterd. De Boon: „Er wordt beter naar ons geluisterd en we worden serieus genomen.” Hij heeft wel zorgen over het tempo waarmee de veranderingen bij FloraHolland gaan. Gaat het wel snel genoeg?, vraagt hij zich af. „Maar het is ook een ingewikkeld vraagstuk”, refereert De Boon aan het nieuwe veilen, een van de programmaonderdelen van 2020.
„De grote handelaren kunnen wellicht zonder de klok. Zij maken wel nieuwe verbindingen met leveranciers. Maar er zijn ook hele categorieën handelaren afhankelijk van de klok”, signaleert De Boon.
Herman de Boon (69) neemt op 2 juni afscheid als voorzitter van VGB. Hij heeft deze deeltijdfunctie 14 jaar bekleed.
In het Vakblad voor de Bloemisterij van deze week blikt De Boon terug op zijn loopbaan in de sierteelt.