Alle winkels tot 800m2 in Duitsland die bloemen en planten verkopen mogen in heel Duitsland vanaf 27 april open zijn. De winkels moeten zich wel aan veiligheidseisen houden. De regels verschilden de afgelopen weken per deelstaat. Deze zijn nu grotendeels uniform.
De Duitse overheid en de regeringen van de deelstaten hebben besloten dat er vanaf 27 april uniforme regels gelden in winkels in Duitsland. Alle winkels voor bloemen en planten tot 800m2 mogen weer open als ze zich aan veiligheidsmaatregelen houden. BGI ziet de opening van tuinmarkten en tuincentra als een positief signaal. Haar leden, Duitse groothandelaren, zijn blij dat met de opening van winkels tot 800 m2. Ook de meeste bloemenwinkels kunnen profiteren van de versoepeling.
De veiligheidseisen houden onder meer in dat klanten in een winkel afstand tot elkaar houden, er een klant per 20m2 is, voor de winkel afstandsmarkeringen aangebracht zijn voor wachtende klanten, betaling contactloos plaatsvindt en klanten en medewerkers mondkapjes dragen. De groothandelaren die lid zijn van BGI zijn ervan overtuigd dat hun klanten hun creativiteit gebruiken om aan de eisen voor bescherming van klanten en medewerkers te voldoen.
Noodpakket Duitse telers
Volgens BGI waren haar leden gemiddeld tevreden over de omzet tijdens Pasen. De regionale verschillen waren echter groot. Vooralsnog verschillen per deelstaat en zelfs per dorp of stad de coronaregels. In Noordrijn-Westfalen zijn alle bloemisten, tuincentra en bouwmarkten open. In een ander belangrijk afzetgebied voor Nederland, Baden Württemberg, zijn bouwmarkten, tuincentra en markten voor tuinbouw- en dierbenodigdheden open. Bloemisten niet. In Beieren waren bloemisten, bouwmarkten en tuincentra dicht. Tuincentra en kwekerijen mochten op 20 april open in Beieren.
Lees hier in het digitale magazine van de Bloemisterij een artikel over de verkooppunten van bloemen en planten in de belangrijke afzetlanden van Nederland. Wie is er open en wie niet?
In navolging van de steun die de Nederlandse regering van de overheid ontvangt, acht BGI een laagdrempelig noodpakket voor de Duitse productie noodzakelijk, aldus BGI-president Norbert Engler: „BGI stemt in met het dringende verzoek van de Centrale Tuinbouwvereniging om de Duitse sierteeltproducenten, die bijzonder hard door de crisis zijn getroffen, te steunen.”
Veel producten op de Duitse markt komen uit andere Europese landen zoals Italië en Spanje. Om deze inkoopbronnen voor de toekomst veilig te stellen, zet de BGI zich, samen met de overkoepelende organisatie Union Fleurs en een groot aantal sierteeltverenigingen ook in voor Europese steun voor bedrijven in de hele sector.