Van Dam houdt vol: geen noodhulp voor waterschade

Er komt geen noodhulp voor door waterschade getroffen boeren en tuinders. Dat is de conclusie uit een bij vlagen emotioneel verlopen debat dat de Tweede Kamer op 7 juli voerde met staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken.

„We doen wat we kunnen”, verdedigde de bewindsman de keuze van het kabinet om de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (WTS) niet in werking te stellen. Hij legde keer op keer uit dat de schade in het zuiden van het land niet past in de criteria van die wet. En zelfs als dat wel het geval zou zijn, biedt die wet geen soelaas aan veel van de boeren en tuinders, zo betoogde Van Dam. Want in die wet staat volgens hem letterlijk dat verzekerbare schade niet in aanmerking komt voor een vergoeding. En de brede weersverzekering biedt die mogelijkheid wel.

Van Dam riep in herinnering dat in 2002 door de toenmalige minister van Landbouw, Cees Veerman, afspraken zijn gemaakt over financiële hulp bij schade. Met LTO is toen afgesproken dat er een verzekering zou komen die de overheid zou subsidiëren en dat de organisatie dan vervolgens niet meer om noodhulp zou vragen. De wet en de geldende afspraken maken het volgens Van Dam dus onmogelijk dat de overheid zou bijspringen.

Brede weersverzekering
Van Dam ontkende tijdens het debat dat de brede weersverzekering niet zou functioneren. Er zijn boeren die zich verzekeren en die nu daarop ook aanspraak maken, zei hij. Voor Van Dam is dat een extra argument om ondernemers die er voor hebben gekozen zich niet te verzekeren nu niet te hulp te schieten. Dat zou oneerlijk zijn naar boeren en tuinders die zich wél hebben verzekerd.

Daarom kiest Van Dam er voor alle registers open te trekken en gebruik te maken van wat wél kan. Hij somde tal van maatregelen op die verlichting moeten brengen, waaronder borgstelling voor leningen, die banken er sneller toe moeten bewegen een bedrijf te financieren. Hij riep ook op met creatieve ideeën te komen. Bijvoorbeeld om bestaande subsidieregelingen te gebruiken in deze situatie.

Coalitie
Regeringspartijen VVD en PvdA steunden Van Dam daarin en kwamen daarbij stevig onder vuur te liggen van de oppositie. CDA’er Jaco Geurts beschuldigde PvdA en VVD ervan ’een toneelstuk op te voeren’ en riep op om ’solidariteit te tonen’. Dat ontlokte VVD-kamerlid Helma Lodders tot de pinnige reactie dat Geurts niet de suggestie moet wekken dat de coalitie niets doet. ’Verkiezingsretoriek’, noemde zij het.

CU-kamerlid Carla Dik-Faber noemde enkele keren de boomkwekerij als getroffen sector. Jarenlange inspanningen zien boomkwekers in één klap weggevaagd. En omdat zij nu niet kunnen leveren verliezen ze afzetkanalen, vertelde zij. „Wat ik mis is een stuk solidariteit. Niet alles is te verzekeren. En in die gevallen moeten we schouder aan schouder staan met de getroffenen in het zuiden.”
SP’er Henk van Gerven riep Van Dam op als ’een superman de zaak te fixen, in plaats van als een kundig jurist uit te leggen waarom het allemaal niet kan’. Hij pleitte tevergeefs voor een noodfonds om schrijnende gevallen te kunnen oplossen.

Bron: De Boomkwekerij