VGB voert woensdag overleg in Den Haag met VNO-NCW over de gevolgen van de btw-verhoging op bloemen en planten. De ondernemingsorganisatie voert de lobby tegen de belastingplannen van het kabinet.
Dat liet VGB-directeur Robert Roodenburg gisteren weten tijdens het afscheid van beleidsmedewerker Paul van der Zweep in Aalsmeer. Rodenburg zei dit in reactie op een ludieke actie van exporteur Jan de Boer van Barendsen die liet zien welke gevolgen de btw-verhoging heeft voor de sierteeltsector.
De Boer liet Van der Zweep en collega Manon Velthuis twee boeketten met Engelse, Duitse en Nederlandse rozen kort knippen en gaf Roodenburg de opdracht deze mee te nemen naar Den Haag om te laten zien wat de btw verhoging doet met de sierteelt. „Zo verminkt gaat de sector eruit zien als de plannen van het kabinet doorgaan.”
De Boer adviseerde de aanwezigen tevens dat als ze in de toekomst pompoenen bij Van der Zweep gaan kopen, aan te geven dat ze er soep van gaan maken. „Dan hoeft u er maar 6% over te betalen.”
Eerder richtte VGB zich al tot de fractievoorzitters in de Tweede Kamer. In de brief werd gezegd dat de omzet met een kwart en de werkgelegenheid met 33% zou dalen bij invoering van het hoge tarief. Maar ook voor andere schakels in de sierteeltketen is de verhoging uiterst schadelijk, aldus Roodenburg.
Volgens de directeur Robert Roodenburg van de VGB leidt de forse verhoging tot banenverlies bij zijn achterban. Ook wordt voor mensen met lage inkomens bloemen kopen vrijwel onmogelijk, zegt hij. „Behalve een dramatisch omzetverlies, gaan bedrijven onderuit. Het lijkt er op dat de ondernemers nu de zeven magere economische jaren een beetje achter de rug hebben. Laat de regering niet dat lichtpuntje weer verduisteren.”
Overigens betreft ongeveer 85 à 90% van de totale handel in bloemen en planten export, waarop geen door de Nederlandse regering vastgestelde btw drukt. „Maar Nederland moet, als grootste exporteur van sierteeltproducten ter wereld, niet het slechte voorbeeld geven”, zegt Roodenburg. „Geen slapende honden wakker maken. Als Duitsland, onze grootste markt, dat nu al een tolheffing voor wegen wil invoeren, ook tot btw-verhoging overgaat, is het plaatje nog rampzaliger.”