Update droogte: extra maatregelen worden getroffen

De zevende regenloze week op rij noopt zomerbloementelers tot het nemen van extra maatregelen. Het gewas laat zien dat het nodig is, al is de groei de afgelopen weken niet heel veel veranderd.

De eerste week van juli sprak het Vakblad voor de Bloemisterij zomerbloementelers over de gevolgen van de droogste junimaand sinds 1962. Ze hadden voldoende gietwater en eerder genomen maatregelen – een extra bassin, aanleg van druppelbevloeiing of beregeningsinstallaties – maakten de droogte beheersbaar. Een paar weken later is die situatie niet heel veel veranderd. Gezien de omstandigheden groeit het gewas nog goed en sommige gewassen hebben nog steeds geen gietbeurt gehad. Maar het moment van ingrijpen nadert en op enkele kwekerijen is al ingegrepen.

Drainagesysteem bovengronds herkenbaar

„De groei van de heesters is nog steeds goed. Ze vinden blijkbaar nog voldoende vocht in de bodem. Toch gaan we ze deze week waarschijnlijk toch een keer beregenen. Het is nu al zo lang droog”, meldt Jaap van den Berge van kwekerij Welgelegen in Tholen. Hij ziet in andere gewassen dat de vochtvoorraad in de bodem opraakt. Pal boven drainslangen is het gewas groener en iets langer; het ondergrondse drainagesysteem is bovengronds uit te tekenen.  „De drainbuizen zijn leeg, dus die betere groei ligt niet aan makkelijk opneembaar vocht in die buizen Waarschijnlijk is de grondstructuur of de beworteling beter op de plek waar de drains liggen. Of die grond bevat om een andere reden toch iets meer vocht.”

Doorwas in aster

Geert Jakobs van Bloemisterij Jacobs Oploo in Westerbeek merkt dat er enige doorwas in de zaaisels asters optreedt vanwege de huidige vochtvoorziening. „Op een gegeven moment moet je aster droog houden, maar bij de huidige weersomstandigheden loopt de gewasontwikkeling te sterk terug als je niet giet. Sterker, we geven nu soms drie keer per week een beurt van 2-3 uur, terwijl we in normale zomers 1-2 keer per week gieten. Door het extra vocht ontstaat hier en daar wel enige doorwas, maar dat nemen we voor lief.” Jakobs besproeit de asters nu ook ’s avonds bovendoor om het gewas af te koelen. De hypericum bij de teler legt sneller knop aan door de warmte. Het gewas blijft daardoor iets korter en blad wordt iets kleiner.

Corne van Aert van Van Aert Flowers in Breda heeft nog steeds voldoende goed gietwater in zijn grote bassin. Hij omschrijft de groei van zijn gewassen als ’vrij optimaal, gezien de omstandigheden.” Hans van der Wekken van bloemenkwekerij Van der Wekken in Noordgouwe stelt dat zijn gewassen ‘in leven blijven’ en typeert de situatie omtrent de groei en de beschikbaarheid van gietwater als ‘hetzelfde als in week 27’.

Vaste gietinstallatie in overweging

Marco van Ruiten van kwekerij van Gebr. van Ruiten in Lisse overweegt de aanschaf van extra regenbuizen en een vaste beregeningsinstallatie in hun zomerbloemen. Het verzetten van de bestaande regeninstallatie kost inmiddels namelijk behoorlijk wat tijd en aandacht. Een haspel plus tractor is volgens Van Ruiten voor hun bedrijf geen optie. „Te duur. En voor dat bedrag kan ik minstens 300 buizen van 6 meter lengte inclusief sproeiers kopen. Met 300 regenbuizen kunnen we een behoorlijke installatie maken. Kwalitatief goed slootwater is er hier gelukkig nog voldoende.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties