Universiteit Twente ontwikkelt nieuwe techniek om CO2 uit buitenlucht te halen

De Universiteit Twente in Enschede heeft onder de naam ’CO2 air capture’ een nieuwe techniek ontwikkeld waarmee je op een efficiënte en goedkope manier CO2 uit de omgevingslucht kunt halen. De afgevangen CO2 kan volgens projectleider Wim Brilman onder meer worden gebruikt in de glastuinbouw.

Foto’s: Gijs van Ouwerkerk

De ’CO2 air capture unit’ is ontworpen om per dag minimaal 500 gram CO2 uit de lucht te halen. De CO2 is in zeer verdunde vorm in de lucht aanwezig (ongeveer 400 ppm), waardoor voor een kilo CO2 ongeveer 1.400 m3 lucht nodig is. De nieuwe proefopstelling haalt het CO2 uit de omgevingslucht, niet specifieke uit rookgassen, met een capaciteit gelijk aan vier flinke bomen die elk op 50 m2 meter staan.

Om dit te bereiken, gebruiken de onderzoekers sorbents, korreltjes waaraan CO2 zich bindt. Onbeladen korrels worden in een ‘adsorber’ in contact gebracht met een grote luchtstroom, die met een hele lage drukval door de installatie stroomt. Als de korrels zijn beladen met CO2, gaan ze zo’n 6 m omhoog naar de top van de installatie. Vanaf daar stromen ze door de zwaartekracht door een verwarmde kolom, de ‘desorber’, weer naar beneden en geven ondertussen hun opgenomen CO2 af. Hierna begint de cyclus voor de korrels weer opnieuw.

Energiekosten beperkt
Hoewel koeling en opwarming energie vergen, is het netto energieverbruik relatief laag. De energiekosten zijn naar verhouding beperkt (€75 voor 1.000 kg CO2) en kunnen zich meten met de huidige marktprijzen voor CO2. De installatie is in eerste instantie ontworpen voor de productie van algen, maar de glastuinbouw kan er volgens de onderzoekers ook van profiteren.

De universiteit Twente is niet de eerste die erin is geslaagd CO2 uit de buitenlucht af te vangen. Eerder dit jaar maakte het Zwitserse bedrijf Climeworks bekend de eerste commerciële installatie ter wereld te hebben gelanceerd die CO2 uit de lucht kan vangen. De ’Direct Air Capture’ installatie (DAC) filtert jaarlijks 900 ton CO2 uit de lucht en levert die aan een nabijgelegen glasgroentebedrijf in Hinwil, bij Zürich. De komende drie jaar zal dat dienen als demonstratieproject.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties