Uitslag onderzoek: pak biofilm in leidingen chemisch aan

    Onderzoek van Wageningen University & Research en KWR leert dat biofilm in leidingen het best chemisch aan te pakken is. Twee op chemicaliën gebaseerde methoden scoorden in duidelijk hoger dan drie fysisch/mechanische technieken waarbij niets aan het water wordt toegevoegd.

     

    Onderzoeker Jim van Ruijven van Wageningen University & Research zegt op de site van Glastuinbouwwaterproof dat hij verrast is over de uitkomst van het project. De resultaten van de fysisch/mechanische methoden vielen erg tegen. In geen enkel geval vond er in de leidingen significant minder opbouw van biofilm plaats in het leidingstelsel. Bij het bestrijden van bestaande biofilm werden evenmin duidelijk meetbare resultaten geboekt. Van Ruijven en de projectpartners kunnen dat slechts voor een deel verklaren. De chemische methoden hadden een zeer goed preventief effect. Sure Flow chloordioxide bleek ook bestaande biofilm effectief te verwijderen. „Bij de juiste concentratie lukte dat ook goed met Oxyl-PRO S, maar dat is dus een aandachtspunt”, merkt de onderzoeker op. „De producent onderkent dat ook en neemt dat nadrukkelijk mee in zijn gebruiksadviezen.”

    Project ‘Aanpak biofilm’

    In de afgelopen 2,5 jaar onderzochten Wageningen University & Research en KWR vijf methoden die bedoeld zijn om biofilm in irrigatieleidingen te bestrijden. De proeven vonden plaats in een zelf ontwikkelde proefinstallatie. Voor het project ‘Aanpak biofilm’, hadden vijf toeleveranciers materialen en middelen beschikbaar stelden. Al vrij snel werd duidelijk dat de vijf methoden zeer verschillende resultaten opleverden. In samenspraak met de betrokken leveranciers hadden de onderzoekers in Bleiswijk drie identieke opstellingen gebouwd: twee voor het bepalen van de effectiviteit van een behandeling en één voor een referentiemeting zonder behandeling. Tests leerden dat de proefopstellingen representatief zijn voor de tuinbouwpraktijk, als het gaat om de hoeveelheid gevormde biofilm en de samenstelling daarvan.

    Vijf methoden

    De vijf onderzochte bestrijdingsmethoden en bijbehorende projectpartners:
    fysisch/mechanische technieken:
    Ultrasone waterbehandeling van Advanced Waste Water Solutions/PureBlue
    AQUA4D elektromagnetische behandeling van Planet Horizons Technologies
    Antibacteriële polyethyleen leidingen van MVP Starmaker
    Chemisch:
    Chloordioxide (Sure Flow) van CH2O
    Oxyl-PRO S van Cindro

    Op gezette tijden werden monsters verzameld voor meting van de hoeveelheid biomassa, en microbiologische analyse bij KWR.

    Onderbouwde keuzes
    Onderzoeker Van Ruijven zegt dat telers dankzij het project onderbouwde keuzes kunnen maken voor hun waterbehandeling. Hij vindt het wel jammer dat alleen de methoden waarmee teeltvreemde stoffen aan het watersysteem worden toegevoegd, effectief zijn gebleken. „Mijn uitgangspunt is: hoe minder stoffen er in het water zitten waar de plant niets aan heeft, des te beter het is.”

    Het onderzoeksrapport verschijnt begin juli. Eerdere verslagen en info over het project zijn te vinden via deze link. De testinstallatie blijft nog enkele maanden beschikbaar voor het testen van installaties en producten van andere toeleveranciers. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Jim van Ruijven.

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties