Het is nu halverwege mei. De natuur is uit haar voegen gebarsten. De temperaturen variëren van 15 tot 30°C, de dagen zijn lang en er komen herhaaldelijk tropische buien voorbij.
Het gras groeit waar je bij staat. De tulpen bloeien. Bijna iedereen is aan het planten en snoeien. De Canadese vriendin van onze zoon kwam in januari in Nederland en was verbaasd dat mensen aan het tuinieren waren. In Calgary, waar zij vandaan komt is nu de sneeuw net weggedooid. De ijsheilige in onze streek is op 21 mei, een week later dan in Nederland. Vanaf die datum is het commerciële plantgoed buiten verzekerd tegen vorstschade.
Vanaf Moederdag begint bij goede weersberichten het planten van buitengoed. Ook de groentetuinen kunnen worden aangelegd, hoewel we een paar jaar geleden op 1 juni de plantjes nog moesten afdekken tegen vorst. Waar wij zitten zijn de omstandigheden dan ook net wat extremer. De temperatuur overdag is 2°C hoger en ’s nachts 2°C lager dan in het volgende dorp. Ik ben er nog niet achter wat daarvan de oorzaak is. Gevolg is wel dat daardoor de natuurlijke begroeiing ook anders is.
Met name zwarte eik groeit hier veel. Deze boom is vorstbestendig en droogtebestendig, maar ook brandbestendig. Het landschap heet dan ook Black Oak Savanna. Dit wordt gekenmerkt door vuurafhankelijk gewassen. Wij hebben in 2008 8 ha prairiegras gezaaid. Vanaf 2009 hebben we dit bijna jaarlijks gecontroleerd in brand gestoken, om deze soorten te bevorderen. Het is net zo’n soort project als Red-de-Heide in Nederland. Vorige week kregen we hiervoor erkenning van Carolinian Canada Coalition, een vrijwilligersorganisatie voor het in stand houden van de kwetsbare en bijzondere ecosystemen in de Carolinian Zone in zuid-west Ontario.
Ook in de kas is het een drukte van belang. De verkoop van hibiscussen is nu in een stroomversnelling gekomen. Ze worden vooral buiten op terrassen gezet. De laatste hibiscussen worden rond Vaderdag afgeleverd. Dan is de kas, op wat moerplanten na, bijna leeg en wordt het tijd om het wat rustiger aan te doen en van de zomer te genieten. Ik kijk er nu al naar uit.
Angelle van Kleef is hibiscusteler in Ontario