Tweede Kamer wil sociale werkvoorziening terug

De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met een voorstel om de sociale werkvoorziening nieuw leven in te blazen. Een motie van SP en CDA om een netwerk van sociale ontwikkelbedrijven op te zetten, is met ruime meerderheid aangenomen.

Met de invoering van de Participatiewet in 2015 werden gemeentelijke sociale werkvoorzieningen afgebouwd. Werknemers met een arbeidsbeperking zouden zo moeten worden geïntegreerd in het bedrijfsleven. Via verplichte quota moesten bedrijfsleven en overheid het percentage plaatsingen langzaam uitbouwen.

Groensector voorop

In de praktijk bleek juist de overheid achter te blijven bij het plaatsen van mensen met een arbeidsbeperking in reguliere banen. Een van de sectoren die voorop liep, was de groensector. Met de invoering van de Participatiewet ontstonden SW-bedrijven die veel werknemers met afstand tot de arbeidsmarkt in het groen aan het werk hielpen.

Na vijf jaar blijkt echter dat de baankansen voor mensen met een arbeidsbeperking vanaf de invoering van de Participatiewet in 2015 achteruit zijn gegaan. Nog altijd zitten zo’n honderdduizend mensen met een arbeidsbeperking nu noodgedwongen thuis, omdat er geen plaats is bij een reguliere werkplek.

Beschutte werkplek

Vakbond FNV is blij met het plan voor sociale ontwikkelbedrijven. FNV-vicevoorzitter Kitty Jong: „Mensen met een arbeidsbeperking kunnen zich straks bij de sociaal ontwikkelbedrijven melden om naar werk te worden begeleid, liefst bij een gewone werkgever. Voor de mensen die dat nodig hebben kan het een beschutte werkplek zijn en voor velen zal het gaan om een directe plaatsing of een detachering bij een gewone werkgever.”

Als het werk daar eindigt, kunnen de werknemers weer terugvallen op hun werk in een sociaal ontwikkelbedrijf, terwijl ondertussen verder wordt gezocht naar een nieuwe baan bij een gewone werkgever. De sociaal ontwikkelbedrijven hebben hiervoor de benodigde kennis, kunde, infrastructuur, werkgeverscontacten en werk. 

Financiële steun SW-bedrijven

De Tweede Kamer heeft ook een motie aangenomen om SW-bedrijven financieel te steunen. De motie van SP en CDA pleit ervoor een quickscan te maken van financiele problemen bij SW-bedrijven. Volgens de Kamerleden zijn er zorgen over het voortbestaan van sommige SW-bedrijven en mogen mensen met een arbeidsbeperking hier niet de dupe van worden.

De regering zou dan op zoek kunnen gaan naar middelen om bestaande tekorten eenmalig aan te vullen, om zo te voorkomen dat SW-bedrijven gedeeltelijk of zelfs geheel moeten sluiten.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties