Tweede Kamer stemt voor hogere stroomtaks

De Tweede Kamer heeft in meerderheid ingestemd met een voorstel van staatssecretaris Snel van Financiën voor aanpassing van de tarieven van de Opslag Duurzame Energie (ODE). Dat betekent dat glastuinbouwbedrijven die tussen 50.000 en 10 miljoen kilowattuur aan netstroom gebruiken met een tariefsverhoging van 177% worden geconfronteerd. Het amendement van de SGP om de verhoging te beperken tot maximaal 35% kreeg geen meerderheid in de Tweede Kamer.

De SGP pleitte met een amendement voor een tariefverlaging in 2020 van de derde schijf in de ODE-heffing van 2,05 cent per kilowattuur naar 1,00 cent per kilowattuur. De SGP kreeg alleen steun van de PVV.

De Tweede Kamer stemde wel in met een motie van de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie samen met de SGP waarin de regering wordt gevraagd ervoor te zorgen dat de glastuinbouw een beroep kan doen op de SDE+ voor de verduurzaming van kassen, voor de aanschaf van zonnepanelen en voor geothermie. Ook wordt in deze motie aan de regering gevraagd de consequenties van het stijgende ODE-tarief voor de glastuinbouw te monitoren en hierbij speciaal aandacht te hebben voor de betaalbaarheid en de bereikte verduurzaming.

Deur op een kier

Verantwoordelijk staatssecretaris Menno Snel van Financiën zei tijdens het debat dat het lastig is om via de ODE-schijven specifiek iets te doen voor glastuinders. „Een van de gemaakte afspraken is dat de ODE meer geld zou moeten ophalen bij de grote gebruikers in de derde en vierde schijf, zodat wij een deel daarvan als lastenverlichting kunnen teruggeven aan de burger”, aldus Snel over de reden van de verhoging van de ODE. Hij houdt de deur nog op een kier door te zeggen dat de zoektocht naar een handige manier om de glastuinbouw te ontzien bij deze verhoging misschien nog niet klaar is.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Avm
Avm
5 jaren geleden

Als alles straks electrisch is in huis, op de weg in de lucht op het water. Let op wordt het nog veeeel duurder gemaakt. En we trappen er allemaal erin on deze snode plannen in den Haag en Brussel.

P. Karman
P. Karman
5 jaren geleden

De extra kosten van de stroomtaks voor bedrijven zal doorberekend worden bij de consument, anders kunnen de bedrijven dit helemaal niet opbrengen. Het argument om burgers ermee te kunnen compenseren is bullshit. En zo zal dat op een gegeven moment ook nog gelden voor de particulieren. Als er meer stroom nodig is gaan de tarieven omhoog. En zo worden we in de hoek gedreven. Plus, het klimaat zal er niet anders van worden. En de uitstoot van waar we volgens zeggen onder lijden en wie weet wat er dan weer de kop opsteekt, zal ook niet veranderen. Kortom, de firma list en bedrog gaat steeds verder!

Willie
Willie
5 jaren geleden

Ook hier zie je weer de ondeskundigheid die zijn loop gaat. Je kunt de tuinbouw sector niet dwingen naar alternatieve die nog niet marktrijp zijn en financiël betaalbaar zijn… voor de troepen uitlopen zijn we goed in … maar daar de consequentie van nemen boeit ze in denhaag niet

Frans Vreugdenhil
Frans Vreugdenhil
5 jaren geleden

Helemaal fout!!
Alleen de PVV steunde het voorstel van de SGP om de ODE naar een cent te verlagen.
Zelfs Baudet was voor die verhoging! En dat terwijl hij zoveel steun uit de tuinbouwhoek heeft ontvangen!