‘Tuinbouw moet grotere rol in EU-landbouwbeleid opeisen’

    De tuinbouw moet een grotere rol opeisen in het Europees landbouwbeleid. Dat zegt Adri Bom-Lemstra, voorzitter van Greenports Nederland. De rol die de tuinbouw in het Brusselse beleid kan spelen is er volgens Bom-Lemstra vooral eentje van oplossingen, zei zij donderdagmiddag 1 oktober op het Nationaal Tuinbouwcongres in het World Horti Center in Naaldwijk.

    “Groente en fruit kunnen veel beter nog worden ingezet in gezondheidsbeleid. Maar ook meer planten binnenshuis in kantoren en klaslokalen. Groen in steden. Dat heeft bewezen positieve effecten voor welzijn, maar ook voor klimaat. Die oplossingen biedt de tuinbouw. Dat hebben bestuurders soms nog onvoldoende in het vizier”, aldus Bom-Lemstra.

    Onzekerheden in scenario’s vervat
    Wat de politiek in Den Haag, Brussel en de wereld allemaal voor kansen en bedreigingen in petto heeft voor de tuinder is een van de grote onzekerheden. Die heeft Greenports Nederland in kaart laten brengen. Die onzekerheden gezet naast maatschappelijke en tuinbouwtrends levert een aantal scenario’s op, waar ondernemers hun ambities aan kunnen spiegelen. Meer duurzaamheid? Meer ‘ieder voor zich’? Meer lokaal? Meer mondialisering?

    Eigen bedrijf naast scenario’s leggen
    Half november presenteert Greenports Nederland de vier hoofdscenario’s en een online programma. Daarmee kunnen tuinbouwondernemers kijken hoe hun bedrijven en de richting die ze in gedachten hadden daarin passen.

    Andere onzekere variabelen zijn de mate van protectionisme en de houdbaarheid van het exportmodel, die door het coronavirus in een versnelling lijkt te komen. Tuinders maken zich verder zorgen over hoe het verder gaat met de energietransitie, de klimaatcrisis en met digitalisering van tuinbouwtechniek en de rest van de wereld: wat voor nieuwe toetreders op de markt van de voeding gaat dat opleveren?

    Kijk naar jouw rol in trends
    “Het helpt je mentale ruimte te vergroten”, zegt Judith Schüler. Zij geeft dit scenarioproject vanuit de innovatieproject Accez van de provincie Zuid-Holland van de tuinbouw vorm. “Doorloop die trends en jouw mogelijke plek en rol daarin, dan voel je je vanzelf beter voorbereid op een mogelijk plots nog weer versnellende ontwikkeling.”

    Workshops

    Na een plenair deel volgden twee workshops. In degene met de titel ’Gezonde Planten, een handreiking naar de toekomst’ waren bestuurders vanuit Artemis, LTO, Glastuinbouw Nederland en Rabobank aanwezig. Besproken werden besprak de samenwerking, uitdagingen en de hobbels van het deze week uitgebrachte Uitvoeringsprogramma Gewasbescherming. Jean Aerts, bestuurslid Glastuinbouw Nederland, benoemde tevens Sir David Attenborough, de bekende filmmaker, die in zijn nieuwste film de Nederlandse tuinbouw prijst om haar innovatievermogen, een hoge opbrengst op weinig grond. „Stof om over na te denken bij de uitvoering van de agenda om te komen tot weerbare gewassen en teeltsystemen is van belang voor de continuïteit van de tuinbouwondernemingen”, aldus Aerts. „Het is natuurlijk goed om samen met alle partijen de uitdaging aan te gaan om te komen tot een robuust, weerbaar systeem in de toekomst. De markt en de consument moet dan ook wel willen betalen voor deze duurzaamheidsstappen.”

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties