Het aardwarmtenetwerk van Trias Westland draait nog maximaal, ondanks grote problemen door corona bij sierteeltafnemers.
Het warmtenetwerk voor 25 teeltbedrijven lijkt op de korte termijn goed door te draaien, ondanks de ingestorte sierteeltmarkt, aldus Marco van Soerland, directeur van Trias Westland. Op de langere termijn is Van Soerland ‘niet zorgenvrij’. “Iedereen neemt nog aardwarmte af. De helft van de klanten is sierteler, de andere helft heeft groenteteelt. Vooralsnog wordt maximaal warmte afgenomen, we zien wel wat verschuivingen. Sommige bedrijven hebben de teeltstrategie aangepast met lagere temperaturen. Er wordt wat meer warmte onderling verhandeld, merken we, waardoor we nog maximaal warmte leveren.”
Meer flexibiliteit
Met het online handelsplatform (E-Web Geo) kan de klant warmte verkopen als hij het niet nodig heeft en bijkopen als hij meer nodig heeft. De flexibiliteit van het netwerk wordt door de grote marktproblemen in met name sierteelt getest. Daarbij streeft Trias Westland naar het aansluiten van nog meer bedrijven om flexibeler te kunnen reageren op marktschommelingen.
De dalende energieprijzen lijken Trias Westland voorlopig daarin te helpen. Lage elektriciteitsprijzen maken de wkk op dit moment niet een gunstig alternatief voor aardwarmte. Daarbij komt dat telers inzien dat het voordelen oplevert om aardwarmte maximaal te gebruiken. Van Soerland: “Als collectief van (mede)eigenaren hebben de telers baat bij optimaal gebruik van de warmte, dan wordt de SDE-subsidie optimaal gebruikt.”
Grens aan flexibiliteit
Zorgenvrij is Van Soerland niet op dit moment. “Er is een grens aan wat partijen kunnen opnemen. We zullen zien hoe de situatie zich van week tot week ontwikkelt en hoe markten en bedrijven op termijn herstellen. We moeten kijken naar een fit tussen aangeboden warmte en vraag van de bedrijven.”
De aanleg van een volgende aardwarmtebron, Trias 2, wordt voortgezet. Dit alles met inachtneming van extra coronaveiligheidsmaatregelen voor personeel.