Trias Westland gaat ruim 30 tuinders warmte uit Onder Krijt leveren

Trias Westland gaat ruim dertig glastuinders warmte van 85-90ºC leveren uit het op 2,3 km diepte gelegen Onder Krijt, de aardlaag waaruit ook andere geothermieprojecten in de regio hun aardwarmte halen. Dat heeft directeur Marco van Soerland van Trias Westland vanmiddag tijdens een persconferentie bekend gemaakt.

Vorige week donderdag bleek na maandenlang boren dat de Trias-aardlaag op ruim 4 km diepte uit een zandlaag bestaat die niet poreus en permeabel genoeg is om er op rendabele wijze kokendheet water uit te winnen. “Waterstroming door dat gesteente is zeer moeilijk tot onmogelijk. Dat was echt een grote tegenvaller”, zegt Floris Veeger, projectmanager Geothermie van Trias Westland.

Directeur Marco van Soerland van Trias Westland toont drie monsters uit het zandgesteente van de Trias-aardlaag. Het plastic zakje bevat zandkorrels uit de zandlaag uit de Onder Krijt-aardlaag. Foto: Quincy von Bannisseht

Daarnaast trof de boorcrew sporen van gas in de poriën van het zandsteen aan, wat overigens niet ongebruikelijk is. “Dat betekende echter op die diepte dat een normale puttest door het inhangen van een pomp niet mogelijk was. We hebben daarom afgelopen vrijdag besloten geen ‘welltest’ meer te doen en ons te richten op warmtewinning uit de Onder Krijt-laag op 2,3 km diepte”, aldus Van Soerland.

Capaciteit van de bron
Voor de warmtewinning uit het Onder Krijt wordt het boorgat op 2,3 km diepte op verschillende plekken geperforeerd, waarna de aardlaag wordt opengebroken. Eind april weet het boorteam meer over de potentie van de bron. Verwacht wordt dat de put een capaciteit heeft van 19 tot 22 MWth. Dat is onvoldoende om alle 49 kwekers die bij de coöperatie Trias Westland zijn aangesloten, van warmte te voorzien. “We kunnen aan twee derde van hen warmte leveren”, aldus Van Soerland.

LINKS: Monsters uit het zandgesteente van de Trias-aardlaag. Dit gesteente laat nauwelijks tot geen water door en is daarmee ongeschikt voor warmtewinning. RECHTS: zandkorrels uit het Onder Krijt. Deze op 2,3 km diepte gelegen aardlaag bevat een zandpakket dat bijna zo fijn is als strandzand en daarmee prima geschikt is voor warmtewinning. Foto: Quincy von Bannisseht

Tweede doublet
Met de resterende bedrijven zal Energie Transitie Partners (ETP) op zoek gaan naar alternatieve warmtebronnen. Gedacht kan worden aan nabijgelegen geothermieprojecten. “Maar er zijn al telers die hebben aangegeven zich te willen aansluiten bij lokale warmtecoöperaties”, aldus Van Soerland. Mogelijk blijft Trias Westland overigens een optie. Het project wil in de toekomst namelijk een tweede Onder Krijt-doublet boren.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties