Telers zijn overvallen door de hoge gasprijs. Met de winter voor de deur vragen ze zich af wat de beste strategie is. Doorgaan of wat gas terugnemen? En is het mogelijk om de hoge energieprijs in de productprijzen te verrekenen? Veel telers laten hun energiesituatie doorrekenen, merkt AgroEnergy. Volgens teeltadviseurs kiezen de meeste ondernemers ervoor om vol gas door te gaan. Voorlopig.
Minder dan de helft van de benodigde energie in de glastuinbouw is vooruit vastgelegd, volgens een grove schatting van Glastuinbouw Nederland. Middels een enquete gaat de situatie nader analyseren. Grofweg kan gesteld worden dat meer dan de helft van de energie nog moet worden ingekocht op de dagmarkt. Energiebedrijf AgroEnergy herkent dit beeld. Sommige adviseurs melden dat hun klanten tot wel 80% van hun gas op de dagmarkt inkochten. De doorgaans lage prijzen voor daggas verklaren die inkoopstrategie. Vorig jaar was een kuub gas voor 8 cent te koop en zelfs voor 5 cent is het verhandeld. Dat was ruim onder de meerjarige contractprijzen van 14 tot 22 cent.
Financiële buffers
Niet planten is geen optie, melden telers van diverse gewassen. Extreem het energieverbruik terugdraaien evenmin. Beide handelingen pakken namelijk negatief uit voor de teeltplanning, levercontracten met afnemers en het kwaliteitsniveau en de productie. De financiële buffers bij de meeste sierteeltbedrijven zijn sterk genoeg om een winter met duur gas te doorstaan, bevestigen banken. Maar de situatie met hoge energieprijzen moet niet te lang duren, voegen ook zij er snel achteraan.
Twee artikelen zijn deze week gewijd aan de situatie rond de hoge energieprijzen. In de digitale editie van het Vakblad voor de Bloemisterij zijn die achtergrondverhalen te vinden via mijnbloemisterij.nl
Nog geen abonnement? Klik hier of bel 071 5659644.