Toezicht op import Lucky bamboo niet tijgermug-proof

Het toezicht op de import van Lucky bamboo schiet, 11 jaar na de eerste vondst van tijgermuggen in deze sierplantjes, nog steeds tekort. De instanties die verantwoordelijk zijn voor de keuring van de ingevoerde containers, laten hier steken vallen. Dat concludeert platform Stop invasieve exoten.

Het platform baseert die conclusie op een document met maar liefst 36 doorhalingen dat het platform ontving na een verzoek op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Het document met de titel ‘Rapport Lucky Bamboo import zending’ is het verslag van een controle die een medewerker van het Centrum Monitoring Vectoren op 26 januari 2016 uitvoerde. Er zou een partij Lucky bamboo zijn ingevoerd waarbij de importvoorschriften niet waren nageleefd.

Niet op de hoogte
Bij de controle bleek het te gaan om iemand die spontaan had besloten om een container met geluksbamboe uit China te importeren. Op 21 januari 2016 was de zending goedgekeurd door het Kwaliteits Controle Bureau en was de container naar de loods van de importeur vervoerd en daar uitgeladen.

Tevens bleek dat de importeur niet op de hoogte was van het feit dat hij de container pas had mogen uitladen nadat deze in een speciale quarantaineruimte was geplaatst, en dat hij in die ruimte de plantjes had moeten behandelen tegen tijgermuggen. De loods was ook niet voorzien van een quarantaineruimte. De importeur had het water waarin de plantjes stonden wel behandeld, maar niet met een middel dat geschikt was om muggenlarven te bestrijden. Ook bleek hij de volwassen muggen niet te hebben bestreden. Dit constaterende, heeft de CMV-medewerker tegen de importeur gezegd dat er niets afgeleverd of verplaatst mocht worden. Ook is de importeur verteld dat als er in de loods niet voldoende bestreden kon worden, de partij eventueel onder toezicht vernietigd zou worden. Wat er verder gebeurd is, vermeldt het document niet. Om daar achter te komen heeft het platform een nieuw Wob-verzoek ingediend.

„De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ziet toe op naleving van deze voorschriften. De indruk was dat de NVWA wist waar alle importbedrijven zich bevinden, maar nu blijkt dat niet het geval te zijn”, zegt Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform.

Tijgermuggen kunnen meer dan 20 gezondheidsbedreigende virusziekten overdragen op mens en dier, zoals zika, dengue en chikungunya.