Toekomst Floralien op de tocht door gegraai van bestuur

De toekomst van Floralien staat op de tocht, schrijft het Laatste Nieuws. Het nieuwe bestuur van de Floraliën heeft in zes jaar tijd 6 miljoen euro doen verdwijnen. De 207 jaar oude Koninklijke Maatschappij voor Landbouw en Plantkunde zit financieel aan de grond, en het is niet eens zeker of een editie 2020 nog haalbaar zal zijn. Het geld is door ramen en deuren gegooid. Lees hier het artikel in Het Laatste Nieuws.

Na de Floraliën van 2010 werd de top van de Koninklijke Maatschappij voor Landbouw en Plantkunde (KMLP), de organisatie achter de Floraliën, vervangen. Zij kozen voor resolute vernieuwing. Alle knowhow van de voorbije 200 jaar werd overboord gegooid.

De Floraliën 2016 werden georganiseerd op vier verschillende locaties in het stadscentrum, in plaats van in Flanders Expo. Dat werd echter een flop. In 2010 kwamen nog 307.000 bezoekers, dit jaar daagden er ‘slechts’ 39.000 op die de volle pot betaalden. Dat resulteerde in een put van 3.876.000 euro, of 400% meer dan het ‘worst case scenario’ dat de organisatie had opgesteld. Terreur en slecht weer worden als excuus gebruikt.

Maar op de algemene vergadering afgelopen weekend bleek er veel meer aan de hand met de boekhouding. Bij de aanstelling van het nieuwe bestuur was er om en bij de 6.500.000 euro in kas. Vandaag is er een kleine openstaande schuld. Het gebouw van de Floraliën, een stuk grond en zelfs een auto zijn verkocht.

Familie
In 2012 werd het consultingbedrijf van Ine Marien aangesproken voor de ‘herpositionering’ van de KLMP. Dat zou 25.000 euro kosten. De uiteindelijke factuur bedroeg meer dan 340.000 euro. Het bedrijf stelde andere bedrijven aan om allerlei ideeën en plannen uit te werken. Eén van die bedrijven was ‘Sumprojects’, het bedrijf van de partner van Ine Marien. Die rekende 65.000 euro aan.

Ine Marien zelf is een goede kennis van Michel Vermaercke, de voorzitter van de KMLP, en CEO van Febelfin. Ook de andere freelancers rekenden vrolijk 600 tot 700 euro per dag, zonder te specifiëren waarvoor juist. De broer van voorzitter Vermaercke werd coördinator van de catering. Het contract spreekt van 63.000 euro, de uiteindelijke factuur bedraagt 150.000 euro. Jan Oprins verdween als CEO, maar werd secretaris-generaal. Hij rekende 123.000 euro door voor consultingopdrachten en 17.000 euro voor kilometervergoeding.

Om een nieuwe CEO te vinden, rekende een headhuntersbureau 46.000 euro aan. Het werd Dirk De Cock, die vlotjes 15.000 euro per maand aan onkosten inbracht. De eerste freelancer die hij binnenhaalde was zijn zus, voor het regelen van de sales. Haar firma Cosco factureert meer dan 150.000 euro. En zo gaat het maar door. De totale kost voor erelonen, projectmanagement en interims bedroeg 4.469.113 euro.

De Floraliën 2010 behaalden een omzet van 5 miljoen euro. In 2016 werd op een totaal absurde omzet van 12 miljoen euro gerekend. Schrijnend is dat de mensen die met hart en ziel aan de Floraliën hebben gewerkt, met name de bloemisten die met de handen in de aarde prachtige creaties maakten, nog niet eens allemaal betaald zijn. De KMLP heeft 9.647.000 euro uitgegeven voor de realisatie van de Floraliën 2016, maar nu blijkt dat hooguit 500.000 euro voorzien was voor de sector zelf.

Geen ervaring of kennis
Insiders vrezen voor de toekomst van de Floraliën. Om goed te zijn, zou het bestuur met schaamrood op de wangen ontslag moeten nemen. Want het directiecomité, noch de raad van bestuur hebben de wanpraktijken een halt toegeroepen. Na een warrige vergadering kan de raad van bestuur – op de zieke Michel Vermaercke na – niet meer verantwoordelijk gesteld worden, tenzij iemand een officieel onderzoek vraagt naar de gang van zaken. “Hoe het verder moet, zonder geld en met een gedeukt imago? Geen idee. Mensen met ervaring en kennis zijn weg. De Floraliën zijn op sterven na dood”, klinkt het.

Bron: Het Laatste Nieuws