Hoogste tijd om slawortelboorder te bestrijden

De slawortelboorder is weer bovengronds actief, meldt adviseur Michel de Groot van CAV Agrotheek. Attentie daarom voor telers van o.a pioen. Bestrijding is vanaf nu mogelijk.

De larven van de mot Hepialus lupulinus, de slawortelboorder, zijn vraatzuchtig. Diverse kleine gaten in de grond met daarbij vaak bruine omhulsels (cocons van zo’n 2 cm lengte), vond adviseur Michel de Groot de afgelopen dagen. Het teken dat de vliegperiode van de slawortelboorder weer op gang is gekomen, al kan daar tussen percelen/teeltgebieden verschil in zitten. Een vliegperiode duurt ongeveer 2 weken. Telers kunnen eventueel Decis inzetten om de motten aan te pakken. De volwassen slawortelboorder vliegt ‘s avonds tijdens de schemering, fladderend en meestal in zwermen.

De ervaring is dat eitjes van de mot na ongeveer 3 weken uitkomen, waarna de jonge rupsen weer op zoek zullen gaan naar de ondergrondse delen. Dit betekent volgens De Groot dat telers dit jaar dus vanaf ongeveer week 23/24 met behandeling van de rupsen kunnen starten. Er zijn goede mogelijkheden met Botanigard en het insectenparasitaire aaltje Heterorhabditis bacteriophora (o.a verkrijgbaar als Nemasys H). Bij beide zijn timing en vocht zeer belangrijk voor het resultaat van de toepassing.

Kosten van een behandeling liggen tussen de €700 en €1.200 per ha. Combinaties van Botanigard en aaltjes zijn mogelijk. De Groot geeft aan dat voor gericht advies contact met de toeleverancier of fabrikant gewenst is.

Vochtige grond vereist

Fabrikant Certis (Botanigard) benadrukt dat hun schimmelpreparaat Botanigard met de larven/jonge rupsjes in contact moet komen. Vocht en warmte bevorderen de werking. Standaardadvies is om ongeveer drie weken na het uitkomen van de poppen te starten met de eerste van drie bespuitingen (interval van 7-10 dagen). Steeds 1,5 kg per ha. doseren en zorgen voor een vochtige grond; kort voor of in een regenbui spuiten of beregenen is gewenst.

Voor de toepassing van aaltjes is vocht eveneens belangrijk. Zit de Heterorhabditis bacteriophora eenmaal in de bodem, dan gaat hij 4 tot 6 weken actief op zoek naar prooi. De inzet kan dus al kort na de signalering van de eerste bruine cocons en motjes plaatsvinden. Een inzet volstaat. De adviesdosering per ha. is 20 bakjes met 250 miljoen alen, volgens Fabrikant BASF (van Nemasys H).

300 eitjes, diverse gewassen

Het vrouwtje van de slawortelboorder legt tot 300 eitjes, die ze willekeurig, tijdens haar nachtelijke vluchten, loslaat aan de basis van de planten. De eieren komen na ongeveer 9 dagen uit. De jonge rupsen boren zich in de grond en vreten maandenlang, zelfs in de winter, aan ondergrondse plantaardige delen. Ook cultuurgewassen als sla, iris, dahlia, pioen, lelie en diverse zomerbloemen en vaste planten staan op de menulijst. Met name de schade in pioen kan groot zijn. Pas ongeveer een jaar na de eileg, rond april/mei komt de nieuwe generatie als mot weer boven de grond.

De rups van de slawortelboorder kan tot 35 mm lang worden. Hij is wit, doorschijnend van kleur zodat de darminhoud vaak zichtbaar is. De kop van de rups is relatief groot en helder bruin-rood van kleur. De rups is zeer beweeglijk.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest


0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties