Hoewel de spark spread bijna is hersteld van de dip van afgelopen voorjaar, staat de wijzer van de WKK-barometer nog steeds diep in het rood. De marktpositie van netleverende WKK’s blijft daarmee huilen met de pet op. Pas na 2023 wordt investeren in nieuwe WKK voor netlevering weer rendabel, zo meldt Energy Matters.
Met het sluiten van drie oude kolencentrales, zoals besloten in het energieakkoord, is het kolenvermogen in 2016 afgenomen ten opzichte van 2015. Afgelopen voorjaar belandde de spark spread – de marge tussen de opbrengsten van WKK-stroom en de kosten van het gas dat nodig is om die stroom op te wekken – desondanks in een dip. Volgens Energy Matters hing die dip samen met een zeer lage gasprijs en vermoedelijk enige nawerking van het grote vermogen van kolencentrales in 2015. Inmiddels is de spark spread weer bijna op hetzelfde niveau als aan het begin van dit jaar. De stand van de WKK-barometer ligt daarmee iets lager dan begin dit jaar.
Voor de middenlange termijn zijn volgens Energy Matters tekenen van marktherstel zichtbaar. De prijzen en daarmee de spark spread verbeteren op de termijnmarkt richting eind 2018. De kolenprijs stijgt ten opzichte van de gasprijs, maar de CO2-prijs vertoont echter weinig beweging. Op langere termijn wordt verdere verbetering verwacht van het algemene prijsniveau.
Momenten met goede prijzen
Het aandeel duurzame energie stijgt in Nederland en de ons omringende landen. Daardoor zullen er meer uren met een lage stroomprijs ontstaan. Maar conventioneel vermogen zal in Nederland en omringende landen afnemen, resulterend in een hogere stroomprijs op uren dat er weinig wind of zon is. Op de korte termijnmarkt doen zich steeds meer momenten met goede prijzen voor.