Telers willen vocht in kassen beter controleren

Ontvochtigen van kaslucht met de minimumbuis en de ramen open heeft zijn langste tijd gehad. Het Nieuwe Telen heeft geleerd dat er slimmere manieren bestaan, en er zijn verschillende apparaten op de markt die daarbij een handje kunnen helpen. Al deze systemen kennen hun eigen omstandigheden waaronder ze het beste presteren.

 

Wat is het doel van kaslucht ontvochtigen in de nacht? Dat is niet per se: de lucht droger maken. De planten vullen het vocht namelijk net zo snel weer aan. „Het doel en het middel worden vaak verwisseld”, zegt Jan Voogt, onderzoeker van Hoogendoorn en een van de grondleggers van Het Nieuwe Telen. „Het doel is vooral een gelijkmatige verdamping voor de opname van nutriënten. In het verlengde daarvan wordt een gelijkmatig klimaat nagestreefd met een niet te hoge RV, om botrytis te voorkomen.”

Stroomversnelling

De laatste twee jaar is actieve ontvochtiging in een stroomversnelling gekomen. In de teelten van gerbera, alstroemeria en potplanten is DryGair sterk in opkomst. Ook voor andere systemen zoals Airmix, Ventilation Jet, en luchtslurven met buitenluchtaanzuiging is de belangstelling groot.

Natslaan chrysanten 

In chrysant kunnen ‘cirkels van roest’ ontstaan als ventilatoren te koude lucht recht naar beneden in het gewas blaast. Adviseur Theo Roelofs van Delphy wees daar donderdag 13 februari op tijdens een telersbijeenkomst. Hij doelde op het natslaan van gewassen door afkoeling, waardoor de roestschimmel in chrysant kan toeslaan. Roelofs ziet dat effect niet bij systemen als Airmix, LBK’s met luchtslurven en electrische ontvochtigers als DryGair en ‘Van Wijk’ (ontworpen door teler Lies van Wijk).

Airmix versus Luchtslurven

LBK’s met luchtslurven verplaatsen op drie chrysantenbedrijven zo’n 5 m3 lucht per uur, weet Roelofs. Installeer je één Airmix per 1.000 m2, dan heb je dezelfde luchtverplaatsing. Chrysantentelers installeren meestal de dubbele capaciteit. De mate van ontvochtigen blijft sterk afhankelijk van de omstandigheden buiten de kas. Zit daar veel of weinig vocht in de lucht. „Van november tot en met april is het buiten droog genoeg en is de Airmix baas over de RV in de kas. Bij de LBK’s met slurven kan je de buitenlucht verwarmen/drogen en heb je meer grip op de vochtregeling.”

DryGair versus ‘Van Wijk’

DryGairs worden gebruikt in de chrysantenteelt, maar ze staan vanwege hun omvang alleen op het betonpad. Zelfs daar staan ze vaak in de weg. De compacte electrische ontvochtiger van teler Lies van Wijk is boven in de kas te monteren. Daar belemmert hij de teelt, hijsverwarming, spuitboom en gewaswerkzaamheden niet. Het systeem is inmiddels op vier chrysantenkwekerijen, totaal 23 ha., geïnstalleerd.

Uit een rekenvoorbeeld van adviseur Roelofs is het volgende op te maken:

Ga je uit van dezelfde ontvochtigingscapaciteit, dan is de aanschafprijs ongeveer gelijk en is de DryGair zuiniger; hij verbruikt zo’n 60% minder stroom dan systeem ’Van Wijk’. Van Wijk koelt sterker terug; haalt meer warmte uit de lucht en is compact.

Met electrische ontvochtigers kan je stookkosten verlagen omdat ze warmte produceren. En bij gebruik van die apparaten hoeven de luchtramen minder open; vocht afvoeren doe je electrisch. Wageningen UR heeft volgens Brinkman, leverancier DryGair, berekend dat met electrisch ontvochtigen 30% energie-input te besparen is.

 

Het Vakblad voor de Bloemisterij besteedt deze week aandacht aan ontvochtigen van kassen. Wilt u dat lezen in ons digitale magazine (inlog verplicht) dan kan dat via deze link.

 

Installatie van een Airmix op een chrysantenkwekerij

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties