Het rendement in de snij-anthuriumteelt staat nu al ruim 10 jaar onder druk. Telers zijn actief met afzetzaken, maar proberen tevens met kostenbesparingen en teeltoptimalisatie het hoofd boven water te houden. Daar zijn nog steeds mogelijkheden voor.
Het areaal snijanthurium in Nederland kromp afgelopen tien jaar van circa 110 naar minder dan 45 ha. De prijsvorming verbeterde nauwelijks. Middels exclusiever sortiment, actievere directe verkoop, webshops en telerscoöperatie Xanthu werken telers actief aan betere afzet van hun bloemen. Op de kwekerij zien zij echter ook nog mogelijkheden die bijdragen aan een beter rendement.
Arbeid grootste kostenpost
Arbeid is de grootste kostenpost bij snij-anthurium. Omdat er in deze teelt vrijwel niets geautomatiseerd kan worden, is oogsten, sorteren, inpakken en gewasonderhoud allemaal handwerk. Investeren in mechanisering is te kostbaar voor deze relatief kleine productgroep. En zo’n investering is onvoldoende terug te verdienen in arbeidsbesparing of efficiënter werken. Toch zijn er nog steeds mogelijkheden om de kostprijs en productie te optimaliseren. Bezuinig bijvoorbeeld niet op gewaswerkzaamheden en vervang gewassen tijdig. Gezonde en nieuwe gewassen produceren beter en via gewasvervanging kan je inspelen op vragen in de markt.
Een analyse van de zaken waarmee telers van snijanthurium werken aan optimalisatie leest u in editie 40 van Vakblad voor de Bloemisterij. Online lezen (na inlog) kan via deze link