’Teler: vraag je exporteur of je product naar het VK gaat’

„Exporteurs zijn zich over het algemeen iets meer aan het voorbereiden op de mogelijke uitkomsten van de Brexit dan telers. Als teler weet je ook niet altijd waar jouw product terecht komt. Een teler kan bijvoorbeeld zijn exporteurs benaderen om na te gaan waar de bloemen en planten uiteindelijk heen gaan.” Dat advies geeft directeur John Celie van tuin- en kamerplantenexporteur Celieplant uit Aalsmeer aan siertelers in de vandaag verschenen Brexit-Monitor van Rabobank.

Voor een leverancier en exporteur op het VK is het volgens Celie in eerste instantie belangrijk je afhankelijkheid van de Britten in kaart te brengen, zo stelt hij in de Brexit-Monitor van Rabobank. „Daarnaast is het van belang na te gaan wat voor uitdagingen er liggen in alternatieve afzetmarkten. Welke andere kwaliteits- en certificeringseisen worden hier gesteld, douaneregels et cetera. Vervolgens kun je hierop voorsorteren.”

Scandinavië als alternatief
Een nieuwe afzetmarkt kan volgens Celie bijvoorbeeld Scandinavië zijn. „Scandinavische markten lijken in koopgedrag meer op de Engelse markt dan bijvoorbeeld de Duitse markt. Rusland is op dit moment al een belangrijke groeiende afzetmarkt.”

Begin Britse vestiging
Ook kan het volgens de Aalsmeerse exporteur interessant zijn een afdeling in het VK te starten. „Zo kun je als Britse leverancier de Britse markt beleveren.” Celie verwacht dat door de Brexit de lokale productie in Engeland mogelijk zal toenemen.

Nieuwe businessmodellen
behalve onzekerheid biedt de Brexit volgens Celie echter ook nieuwe creatieve mogelijkheden. „De gebaande leveranciersroutes worden door de Brexit opengetrokken, waardoor er meer rek komt in leveranciersverhoudingen. Zo ontstaan kansen voor nieuwe businessmodellen.”

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties