’Teler moet leren omgaan met droogte’

De hittegolf is voorbij en het regent weer regelmatig. Dat zal niet voorkomen dat 2020  zeer waarschijnlijk een notering in de groep ‘5% droogste jaren’. Droogte is een factor om rekening mee te houden. Ter herinnering: Het neerslagtekort in Nederland nam tot begin juni van dit jaar zelf alarmerende waarden aan. Zo droog was het nog nooit geweest.

 

Greenport West-Holland organiseerde afgelopen droge zomer een webinar met de titel ‘Droogte, de volgende crisis’. Een van de conclusies van dat webinar: Er is water genoeg in Nederland, mits je er in wilt investeren. En telers moeten leren omgaan met droogte. Om de gevolgen van steeds hevigere hoosbuien en steeds langere perioden van droogte te beperken, moet Nederland klimaatbestendiger worden. Deskundigen delen die mening. Een van hen, hoogleraar Waterbeheer Petra Hellegers van Wageningen UR ziet het als een kwestie van meer water vasthouden en beter verdelen. Het watersysteem in Nederland is volgens haar te veel afgestemd op wateroverlast en te weinig op watertekort. Bovendien moet je meer inspelen op weersextremen, want die worden structureler.

Lobby

Veel siertelers zijn zelfvoorzienend als het om gietwater gaat. Ze verwachten op korte termijn geen problemen door droogte. En met druppelbevloeiing, slimme vochtsensoren en andere technieken krijgt zuinig watergeven steeds meer aandacht van telers. De LTO- vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen roept kwekers op die vernuftige watergeefsystemen hebben. Die info wil de vakgroep delen, maar ook gebruiken in haar lobby rond het thema droogte. Om te laten zien dat de sector goed met water omgaat.

Het omslagartikel van week 35 gaat over ‘omgaan met droogte’. In ons digitale magazine is dat artikel voor abonnees te vinden via deze link

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties