Teeltgoot niet bestand tegen overmatig ontsmetten


    Zolang ontsmettingsmiddelen volgens voorschrift gebruikt en tijdig nagespoeld worden, treedt er geen (zichtbare) schade op aan lak op teeltgoten. Die conclusie trekt TÜV Rheinland Nederland. Het ‘testbedrijf’ werd door de teeltgotenleveranciers Metazet FormFlex en Meteor Systems ingeschakeld.

    De tests wezen uit dat alle teeltgoten een overeenkomstig schadebeeld vertonen als ze gedurende langere tijd, of met een hoge concentratie desinfectiemiddel behandeld worden. Het voorschrift is en blijft daarom: Ontsmet en reinig altijd volgens de voorgeschreven richtlijnen en spoel na met water. En win bij twijfel eerst advies bij de leverancier van het desinfectiemiddel en test het middel dan op een klein deel van het te reinigen/ontsmetten materiaal.

    Uitgebreid onderzoek

    Metazet FormFlex en Meteor Systems liet uitgebreid onderzoek uitvoeren door TÜV Rheinland Nederland naar de invloed van het gebruik van desinfectiemiddelen op teeltgoten. Hierbij zijn monsters met een variatie van verschillende coatings en verschillende productiebatches uitgebreid onderzocht, gemeten, getest en uiteindelijk blootgesteld aan een scala aan desinfectiemiddelen, waaronder waterstofperoxide, chloorloog en fluorwaterstofzuur.

    Speciale coating

    Teeltgoten zijn gemaakt van staal met daarop aan beide zijden een zinklaag en een afwerking met een speciale coating. Vooral deze coating is gevoelig voor de vaak bijtende ontsmettingsproducten. Lakschade is dan het gevolg waardoor de onderliggende zinklaag en soms zelfs het staal bloot komt te liggen, met alle gevolgen van dien: roestvorming of zelfs stijgende zinkwaarden in het retourwater.

    Steeds grondiger reinigen

    Tijdens teeltwisseling wordt alles grondig gereinigd en gedesinfecteerd, ook de teeltgoten. Vooral tegen het gebruik van desinfectiemiddelen blijkt de kasinrichting en de kasconstructies niet bestand.Waar 10-15 jaar geleden de teeltgoten nog werden gereinigd met schoon water en een spons, komen nu vaak de hogedrukspuit en allerlei desinfecterende middelen er aan te pas. Dit resulteert steeds vaker in meldingen van schade aan de teeltgoten. Vaak wordt dit pas opgemerkt als het te laat is.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties