De inzet van nieuwe technieken waarmee meer gas uit bestaande velden kan worden gepompt, stellen Nederland in staat niet nog tien jaar, maar zeker tot 2030 zelfvoorzienend te blijven met zijn gaswinning. Dat blijkt uit onderzoek van TNO en 28 bedrijven uit de gassector.
Tot nu toe werd gedacht dat Nederland over tien jaar op grote schaal gas zal moeten importeren, bijvoorbeeld uit Rusland, om aan de binnenlandse vraag te kunnen voldoen. Nieuwe technieken, waaronder een technologie met groenezeepinjectie, bieden volgens TNO echter de mogelijkheid geen 80 tot 85% gas uit een veld te winnen, maar ook het laatste gas eruit te halen.
De afgelopen zes jaar heeft GDF SUEZ, ’s werelds grootste energiebedrijf, deze zeepmethode op de Noordzee getest. De Franse multinational is positief over de resultaten. Een andere methode die het bedrijf gebruikt, is het injecteren van CO2 en stikstof in een gasveld om de gasproductie te stimuleren.
GroenLinks kritisch
Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) wil een debat met minister Henk Kamp van Economische Zaken over het TNO-onderzoek. Ze noemt het verhaal dat gasvelden leeggemaakt kunnen worden met groene zeep „de beste pr-vondst ooit”. Deze techniek komt volgens Van Tongeren neer op schaliegasfracken. Ze vreest dat de zuivering en opslag van de gebruikte groene zeep, die volgens TNO in lege gasputten kan worden gepompt, milieurisico’s met zich meebrengt.