Meningen verdeeld over aanstellen superambassadeur

De benoeming van een superambassadeur moet een extra stimulans betekenen om de Nederlandse sierteeltketen nationaal en in de EU beter op de kaart te zetten in de coronacrisis. Zo denken Berry Philippa en Jan de Boer erover. Dat gaat niet werken, aldus Sjaak van der Tak.

Foto: Shutterstock

De twee bestuurders van Blooming Breeders, een stichting van handelaren, veredelaars, toeleveranciers en kennisinstellingen, benadrukken dat ze op persoonlijke titel spreken. Het laatste wat ze willen, is het Tuinbouwcrisisteam schofferen. „Een superambassadeur moet het team ondersteunen. Het team met de drie taskforces Arbeid, Financiën en Logistiek doet uitstekend werk. Toch is er ons inziens meer nodig dan er nu gebeurt. Zoals dus de benoeming van een stevig politiek kopstuk. Iemand die zijn sporen heeft verdiend in het publieke belang, zowel nationaal als over de grens.”

Uit een goed hart

Het pleidooi vindt Van der Tak, voorzitter Glastuinbouw Nederland, uit een goed hart komen. Hij kent beide heren goed en weet dat ze altijd de beste intenties hebben voor de gehele sierteeltketen. Maar iemand boven de partijen zetten, werkte in het verleden al niet en heden ten dage al helemaal niet meer. Het doel bereiken dat Phillipa en De Boer voor ogen hebben, wordt volgens Van der Tak het beste bereikt met het huidige Tuinbouwcrisisteam. Een team dat verbindingen weet te leggen tussen oude en nieuwe partijen die in deze tijd van snelle en open communicatiemiddelen van zich laten horen.

Of zoals de voorzitter van Glastuinbouw het typeert: het crisisteam is de aangewezen partij om moderne diplomatie te bedrijven. „De sierteeltsector is divers en is van oudsher ook zo georganiseerd. Tegenwoordig komen daar legio partijen, zoals app-groepen, bij die meningen uiten. Dan werkt een communicatievorm alleen die van onderaf komt en niet van bovenaf wordt opgelegd. Laat iedereen zijn zegje kunnen doen, in de Telegraaf of bij Nieuwsuur, en dan gezamenlijk de weg bewandelen die nu in deze coronacrisis is ingezet. Die is meer dan ooit verbindend binnen de gehele sierteeltketen.”

Water aan de lippen

Aanstellen van superambassadeur betekent volgens Phillipa een extra prikkel in de reeds ingezette lobby richting Den Haag en Brussel. Zijn inzet moet bestaande initiatieven en lobby ondersteunen om de sector te redden van de ondergang. Want zo betitelen de initiatiefnemers de situatie wel degelijk. Ze vrezen dat de Nederlandse sierteelt haar leidende mondiale positie zo maar kan kwijtraken aan China of Zuid-Amerika. Een angst die Steven Schilfgaarde, ceo van Royal FloraHolland, recentelijk ook al uitte. „Er is gegronde reden om aan te nemen dat zonder extra actie de huidige €6,2 miljard exportwaarde van de sector minimaal halveert. Door gebrek aan liquide middelen staat het water veel telers en handelaren tot aan de lippen”, verwoordt Philippa.

Ook veel steun voor het idee

Philippa weet iemand die de positie van superambassadeur uitstekend zou kunnen bekleden. Hij heeft hem nog niet benaderd en geeft de naam nog niet prijs. Samen met De Boer hoopt hij dat hun idee wordt omarmd en opgepakt. Ze voelen zich gesteund in de behoefte aan een superambassadeur door een groot aantal handelaren, kwekers en veredelaars. Zij vinden allemaal dat extra maatregelen noodzakelijk zijn voor het realiseren van een echt goed Noodfonds Sierteelt.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties