Studenten TU Delft ontwikkelen slimme camera die oogstrijpe rozen herkent

UPDATE – Studenten van de TU Delft hebben een slimme camera ontwikkeld die via zelflerende algoritmen oogstrijpe rozen herkent. Op 18 januari werd in het Science Centre Delft een prototype voor het eerst gedemonstreerd. Bij de proef zijn opdrachtgever Inno-Agro en Berg Roses en Porta Nova betrokken.

Foto: TU Delft / Jan van Frankenhuyzen

De slimme camera met herkenningssoftware kan voor rozentelers een uitkomst zijn. “Het duurt nu circa tweehonderd dagen om een medewerker te leren oogstrijpe rozen te herkennen. Daarbij komt dat steeds meer uitzendkrachten helaas geen drie of vier jaar meer blijven. Het verloop is hoog, waardoor zo’n camera noodzakelijk wordt als hulp en om de kwaliteit te waarborgen en de kostprijs te bewaken”, aldus rozenteler Arie van den Berg.

De ondernemer is enthousiast over de resultaten van de proef. “De studenten zijn een jaar bezig geweest met het ontwikkelen van de software. De slimme camera kan op dit moment zo’n 80% van de oogstrijpe rozen herkennen. We streven echter naar 100%.” De camera kan door middel van een zogeheten neuraal netwerk (lees: honderden foto’s van rozen in alle groeistadia) oogstrijpe rozen herkennen.

Eenvoudige actioncam
In de proef is een relatief eenvoudige actioncam op een oogstkarretje gemonteerd. Het apparaat laat de plukkers op een beeldscherm zien welke rozen oogstrijp zijn. Bedoeling is dat het karretje stilstaat zodra er rijpe rozen worden gedetecteerd. Het systeem is echter nog niet snel genoeg: de beelden van de oogstrijpe rozen verschijnen pas op het scherm als het karretje al een stukje verder gereden is.

Geen robot, maar camera
Van den Berg spreekt nadrukkelijk niet van een robot, maar van een camera met herkenningssoftware. “Het moet een oogsthulp worden die onze medewerkers assisteert bij het plukken van rozen. De studenten van TU Delft hebben voor ons uitgezocht of het mogelijk was. Nu we weten dat het kan, willen we samen met Inno-Agro het protoype gaan doorontwikkelen. Wanneer de software erin zal slagen om álle oogstrijpe rozen te herkennen, kan ik echt niet zeggen. Maar we zijn optimistisch.”

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties