Bloemisten in Noorrijn-Westfalen hebben vanwege het coronavirus volgens een besluit van 17 maart hun deuren moeten sluiten. Dit betekent bovenop de algemene problemen bij de bloemenveiling als gevolg van de corona-crisis, een extra tegenvaller voor Veiling Rhein-Maas. De veiling in Straelen-Herongen heeft inmiddels bij de politiek aangeklopt.
„66% van de omzet blijft binnen een uur rijden van onze veiling. Bloemisten zijn verantwoordelijk voor 25% van onze omzet. Een groot deel van de bloemisten is in Noordrijn-Westfalen gevestigd. Het zijn de prijsmakers op de klok, ze kopen veel specialty’s. Ze vormen een belangrijk onderdeel van het totaalplaatje”, verklaart Cees Hoekstra. De directeur van Veiling Rhein-Maas brengt dagelijks een groot deel van de dag in crisisoverleg door.
Minder aanleveren
Veiling Rhein-Maas verzoekt alle aanvoerders van de marktplaats in Straelen-Herongen opnieuw om tijdelijk minder producten aan te leveren voor de veilingklok. Bovendien kunnen, zoals de veiling al eerder aangekondigde, snijbloemen en potplanten in A2- en B-kwaliteit voorlopig niet meer bij Veiling Rhein-Maas aangevoerd worden.
Veiling Rhein-Maas blijft de bloemen en planten van de aanvoerders op alle klokken veilen en verkopen, ook via de klokservice en de webshop. De veiling raadt de klanten wel ten zeerste aan om hun producten te kopen via Kopen-Op-Afstand (KOA/Fernkauf). Hiervoor heeft de veiling ook het aantal beschikbare verbindingen uitgebreid.
De kopers in de afmijnzaal zitten op gepaste afstand van elkaar en Veiling Rhein-Maas heeft de nodige hygiëne maatregelen getroffen om eventuele verspreiding van corona zoveel als mogelijk te voorkomen. De veiling heeft op diverse afdelingen van de veiling tweeploegendiensten ingevoerd. Dit geldt voor onder meer IT, marketing, distributie, veilmeesters en de directie. Hiermee wordt het risico op volledig uitvallen van een hele afdeling verkleind.
Wending
Op vrijdag is bekend geworden dat de deelstaat Beieren expliciet de bloemenwinkels toestemming heeft gegeven om open te zijn. Deze informatie wordt nu door Veiling Rhein-Maas in samenwerking met Landgard gebruikt om ook in Noordrijn-Westfalen de politiek te bewegen de sector meer mogelijkheden te geven de bloemen en planten aan de consumenten te kunnen verkopen. Hoekstra: „Immers, bloemen en planten geven troost, brengen vreugde en kunnen in deze lastige tijd voor iedereen net dat belangrijke lichtpuntje zijn!”
Hoekstra kan nog niet aangeven wat de impact van corona voor de veiling betekent. „Ik kan dit pas doen als deze ellende voorbij is. Als dit acht weken zo blijft dan is het een wending die zijn weerga niet kent. Als we over twee weken ‘back to normal’ gaan dan waren het een paar hele vervelende weken die we hebben overleefd.”