Kou en regen. In Ecuador kwam de productie voor Valentijn laat op gang. En dan waren er nog de onzekerheid over en de hoge kosten voor luchtvracht. Toch verliep de afzet naar tevredenheid. De vraag naar bloemen was groot, zeker in de Verenigde Staten.
Het zijn hectische jaren voor het Andesland Ecuador. Na de onrust in het najaar van 2019 – geschatte invloed -4% op productie – volgde in 2020 de coronapandemie. Dit zou een daling van 8% van de productie hebben betekend volgens president Alejandro Martinez van Expoflores.
In Ecuador zorgt Valentijnsdag traditioneel voor grote drukte. Zo’n 30% van de bloemen, vooral rozen, wordt in die periode verhandeld. De editie van 2021 is uitzonderlijk door de coronapandemie en lokale omstandigheden. De Valentijnsdrukte kwam laat op gang door het slechte weer.
Ferenc de Vries verkoopt bloemen voor Malima en Welyflor uit Ecuador en Expoflora uit Costa Rica. Hij zegt dat mede door het weer de Valentijnsperiode anders verliep. „Het is lange tijd koud geweest, met veel regen. Daardoor is de bloei later en is er meer kans op ziekten. Ook viel veel productie het afgelopen jaar uit in verband met corona. Kwekerijen hebben gewassen gerooid of niet alles goed bijgehouden. Het leidde er alles bij elkaar toe dat er in januari weinig aanbod was.”
Verschuiving
„Er was aanvankelijk genoeg luchtvracht beschikbaar, daarom zijn er ook orders naar voren gehaald. Daarna kwam het veel meer aan op de laatste dagen. Het betekende splitsen van lading, geschuif met dozen, dat soort werk”, vervolgt De Vries. (..)
Lees hier het artikel over de sierteelt in Ecuador in het digitale magazine van de Bloemisterij.