Stapsgewijs vindt robot zijn weg in de tuinbouw

    De meest succesvolle strategie bij robotisering: klein beginnen en telkens nieuwe functies toevoegen, met een nieuw businessmodel voor elke stap. Ofwel: fail cheap, learn fast. Om robotisering in de land- en tuinbouw te versnellen lopen er meerdere projecten.

    De robotisering in de glastuinbouw gaat niet zo hard als in de industrie, maar ook in de kas neemt het aantal robots toe . De relatief kleine omvang en kapitaalkracht van de techniekbedrijven in de sector – vooral MKB – staan echter een snelle ontwikkeling in de weg. „De marges in de tuinbouw zijn flinterdun, waardoor bedrijven maar weinig kunnen investeren in research en development”, stelt Erik Pekkeriet, Programma Manager bij Agro Food Robotics bij Wageningen UR. Positief is daarom dat recent enkele investeerders zijn opgestaan die brood zien in de robotisering van de glastuinbouw. Ze nemen aandeel in techbedrijven die innovatieve oplossingen voor telers maken.

    Samenwerking praktijk en techbedrijven

    Colinda de Beer, business developer Horticulture bij ­Innovation Quarter, is een van de specialisten die betrokken is bij robotisering in de tuinbouw. Ze ziet in de praktijk dat het essentieel is dat telers en tech-ontwikkelaars gaan samenwerken om de laatste stappen te zetten in de ontwikkeling van een robot die kan plukken, tellen, detecteren en voorspellen.

    Het omslagartikel van deze week gaat over robotisering. Online is dat artikel in editie 38 van het Vakblad voor de Bloemisterij te vinden via mijnbloemisterij.nl

    Geen abonnement? Klik hier of bel 071 5659644.

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties