Het Platform Duurzame Glastuinbouw heeft onlangs een standaard businessplan voor collectieve waterzuivering gelanceerd. Het document is bedoeld voor tuinders die vanaf 1 januari 2018 collectief water willen zuiveren. Zij moeten voor het eind van dit jaar een businessplan hebben ingediend bij het bevoegd gezag.
Het businessplan dat door een collectief wordt ingediend, moet ten minste de onderdelen bevatten die in het standaard businessplan collectieve waterzuivering staan. De mate van uitwerking per onderdeel kan per collectief verschillen en hangt af van de gekozen oplossing. Het bevoegd gezag neemt ingediende businessplannen in behandeling als het de opbouw heeft van het standaard businessplan collectieve waterzuivering én inhoudelijk voor 90% volledig is.
Uiterlijk 1 juli 2017 besluit het bevoegd gezag vervolgens of de collectieve waterzuivering wordt toegestaan per 1 januari 2018. Wordt geen toestemming verleend, dan moeten de tuinders uit het collectief vanaf die datum individueel hun water zuiveren.
’Tijdig indienen’
LTO Glaskracht Nederland adviseert tuinderscollectieven niet te lang te wachten met het invullen van het standaard businessplan collectieve waterzuivering. Daarnaast is het volgens de brancheorganisastie raadzaam vóór het indienen contact op te nemen met het betreffende bevoegd gezag.
Het standaard businessplan collectieve waterzuivering is hier te downloaden.