Stadskas in Den Haag failliet

Het Haagse bedrijf UF De Schilde is failliet. De rechtbank in Den Haag sprak deze week dit vonnis uit voor de kwekerij met 1.200 m² groentekas en 370 m² visbassins op de bovenste etages van een voormalig Philipskantoor.

Het faillissement komt niet als een verrassing. Er zijn al langer berichten over tegenvallende oogsten, omzetten die niet worden behaald en matige verkoop van de groenten en vis uit de stadskwekerij. Volgens curator Martijn Vermeeren werken er nu nog acht mensen bij UF (Urban Farmers) De Schilde. Of er een doorstart plaats gaat vinden is nog onduidelijk.

Het faillissement voor de stadskwekerij in Den Haag is weer een tegenslag voor het bedrijf Urban Farmers. Hun kwekerijen in Basel en Zurich draaien al sinds 2016 op een heel laag pitje. In 2017 hebben ze drie maanden een legale test uitgevoerd met 260 wietplanten in het aquaponics-systeem, zoals ze wel meer experimenten hebben gedaan om commerciële en wetenschappelijke kennis te vergaren en te delen. Voor de geldschieters, zoals de Christoph Merian Foundation in Basel, was de test voor de kweek van medicinale cannabis een reden om begin 2018 uit het project in Zwitserland te stappen.

Twee etages

UF De Schilde moest de grootste commerciële stedelijke voedselproductievoorziening van Europa worden. Op de zesde etage en het dak van het gebouw De Schilde, kreeg het Zwitserse bedrijf Urban Farmers, een spin-off van de Zurich University of Applied Sciences (ZHAW), van de gemeente Den Haag de mogelijkheid om zijn concept uit te rollen. Zij hadden sinds 2013 twee stadskwekerijen op de daken van twee winkelcentra: in het filiaal Migros Dreispitz in Basel en in het Sihlcity-gebouw in Zürich. Ook daar werd de teelt van groenten gecombineerd met de kweek van vissen, de zogenoemde aquaponics-kweekmethode.

Insteek bij de start in Den Haag in mei 2016 was op jaarbasis in de kas zo’n 50.000 kilo tomaten, sla en micro-groenten te produceren. Uit de viskwekerij op de 6e etage moest 20.000 kilo Tilapia-vis komen. De totale productie kan jaarlijks ongeveer 900 mensen dagelijks voeden. Een productie zonder het gebruik van pesticiden, herbiciden en antibiotica. De groente wordt gevoed met het water uit de vistanks en het CO2 dat de vissen uitstoten. De restwarmte uit de kas helpt de vistanks verwarmen.

Niche
De kwekerij in Den Haag zei september 2017 in de Volkskrant dat ze niet wilde concurreren met de tuinders uit het Westland. ‘Wij richten ons op een niche: het betere restaurant en particulieren die bewust met voeding bezig zijn en daar wat meer voor willen betalen.’ In dat krantenartikel werd gemeld dat wetenschappers van de Wageningen Universiteit na een mondiale studie concludeerde dan het combineren van vis kweken en groenten telen, zelden een renderende onderneming is. Het loont alleen op plekken waar zowel zoetwatervis als groenten duur zijn.

Zomers biertje met komkommer

UF De Schilde plaatste juni 2018 nog een filmpje op zijn Facebook-pagina over de samenwerking met de Haagse bierbrouwer Eiber voor een zomerbiertje met als hoofdingrediënten komkommer en citroenbasilicum.

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties