De spotprijzen van gas liepen naar het einde van de week iets op, ze zijn inmiddels in de €0,16 per kuub aangekomen. Voor de lange termijn is er van week op week geen echte wijziging van de koers genoteerd.
De spotprijs is ten aanzien van de prijs van verleden jaar een stuk hoger, dit is mede veroorzaakt door de hogere prijzen van elektra, er wordt nu vaker gebruik gemaakt van gas voor de opwekking van elektra. Als gevolg hiervan is de vulling van de gasvelden achtergebleven, deze achterstand moet nog worden ingelopen voordat de winter van start gaat.
Elektriciteit
Marktkenners voorzien al geruime tijd dalende tarieven voor lange termijncontracten in september. Tot op heden blijven de tarieven van de lange termijncontracten maar stijgen door de aanhoudende stijgende koers van kolen en inmiddels ook de CO2 emissierechten. Algemeen werd aangenomen dat er een daling in het verschiet zou liggen in september omdat dan de aanhoudende hitte golf in China ten einde zou zijn en de koelinstallaties en airco’s afgeschakeld konden worden.
Maar nu blijkt dat de behoefte van China zo groot is dat ze nu voor september het aanvullen van de voorraden ingepland hebben voor de komende winter. De vraag van ‘s werelds grootste kolenconsument zal zoals het er nu naar uit ziet op peil blijven en wellicht de prijzen ook. Nuon verklaarde deze week dat er in de markt onrust is ontstaan door mogelijke uitval van Franse kerncentrales voor onderhoud in de winter. Ondanks het feit dat het bericht al snel ontkent werd door Électricité de France, had deze berichtgeving toch een stijgend effect op de prijzen.
De spotmarkt was afgelopen week redelijk stabiel mede door de rustige weersomstandigheden waardoor er voldoende opwek was en het verbruik geen pieken vertoonde.
Olie
Onder de handelaren bestaan grote twijfels over de huidige situatie omtrent de olieproductie en de hieruit ontstane voorraden in onder andere Amerika. Enerzijds slinken de voorraden in Amerika al geruime tijd en ook het aantal olieplatforms is verleden week met drie stuks afgenomen. De afname van het aantal platforms is uiteraard niet veel, maar het laatste jaar zijn we gewend geraakt aan een toename week op week van bijna zeven stuks. Al met al reden genoeg om er vanuit te gaan dat de prijs van olie zou gaan oplopen, maar dat is niet wat we terug zien. De prijs lijkt wat onder druk te staan door twijfels over de productiebeperkende maatregelen van de OPEC en andere olieproducerende landen. Ondanks de beperkende maatregelen zien we dat de import van olie in Amerika is toegenomen, dus lijkt het erop dat ergens in de wereld toch meer geproduceerd dan wat officieel bekend gemaakt wordt.
Deze week maakten grote oliemaatschappijen melding van toename van nieuwe productie projecten in Nigeria en de herstart van bestaande productie locaties, waarmee de productie weer gaat stijgen tot boven de 2 miljoen vaten per dag.
Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.