De aanleg van de tweede aardwarmtebron bij Trias Westland gaat voorspoedig. De eerste put is binnen 25 dagen geboord. De stalen buizen zijn net als bij de eerste put aan de binnenzijde volledig voorzien van een dunne laag GRE (glasfiber epoxy). Ditmaal kon dat via voorgemonteerde, corrosiebestendige buizen.
Bij het eerste doublet zijn de GRE-binnenbuizen (glasfiber epoxy) achteraf in zowel de productie- als injectieput gemonteerd. Daarna is tussen die twee buizen cement gepompt om ze aan elkaar te verbinden. Bij het tweede doublet wordt gewerkt met voorgemonteerde buizen, eigenlijk een dubbele buis met staal aan de buitenkant en corrosiebestendig GRE aan de binnenkant.
Efficiëntere werkwijze
Gerrit Schurink, boormanager Trias Westland, heeft de efficiëntere werkwijze afgelopen jaar samen met andere experts ontwikkeld. „Wij hebben een GRE-buis ontworpen met een hele kleine wanddikte van 4 mm, die schuif je in een splinternieuwe stalen buis met een grote diameter (340 mm). Als wij ons ‘gaatje’ geboord hebben (de put) dan stoppen we die buizen er in 1 keer in.” Voor de innovatie was een subsidie vanuit RvO (DEI plus) beschikbaar. De GRE binnenbuizen zijn gefabriceerd in Houston, bij een specialistisch bedrijf. Per schip gingen ze naar Aberdeen waar ze in de stalen buizen zijn gecementeerd. De complete corrosiebestendige buizen liggen nu in Naaldwijk.
Eerste jaar redelijk storingsvrij
De eerste bron van Trias Westland levert sinds woensdag 15 juli 2019 duurzame warmte aan telers. Het was volgens Marco van Soerland, directeur Trias Westland, een succesvol en redelijk storingsvrij eerste jaar.
Tweede doublet voor tweede put
De boring van het tweede put voor het tweede doublet van Trias Westland is inmiddels bezig. Ondertussen zijn daarvoor de eerste nieuwe warmteafleverstations al bij diverse deelnemers geplaatst. Zij sluiten aan op het reeds bestaande warmtenet van Trias Westland.
Hieronder een timelapse: De opbouw en verplaatsen boortoren en start boring injectieput Trias Westland (auteur: Carel Kramer)