Home Vakblad voor de Bloemisterij Het vak Special: Samenspel hulpstof en middel optimaliseren

Special: Samenspel hulpstof en middel optimaliseren

0
Special: Samenspel hulpstof en middel optimaliseren
Foto: Hans Neefjes

Meer fundamentele kennis van hulpstoffen is gewenst, erkent ook de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Zij kende onlangs financiering toe voor een vierjarig promotieonderzoek om de combinatie gewasbescherming en hulpstoffen beter te begrijpen, optimaliseren en exploiteren. Fabrikant GreenA is hoofdfinancier.

Hoofdaanvrager van het promotieproject ’Better and more efficient use of pesticides by spray adjuvants’ is Prof. dr. Daniel Bonn, hoogleraar Fysica aan de Universiteit van Amsterdam. Hij stond aan de basis van hulpstof Squall, een biologisch afbreekbaar middel op basis van polymeren en oppervlakte-actieve stoffen.

Het Amsterdamse bedrijf GreenA, hoofdfinancier van het promotieonderzoek, zet het gepatenteerde middel op de markt. Vooral in de akkerbouw wordt het gebruikt, maar ook enkele zomerbloementelers voegen Squall toe aan de tankmix. De samenwerking tussen GreenA, de Universiteit van Amsterdam en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) bij de financiering van het vierjarige onderzoek staat niet op zichzelf. Hoogleraar Bonn is een van de aandeelhouders van GreenA en dat bedrijf ziet zich vooral als kennisbedrijf op het gebied van hulpstoffen.

Vorig artikel Fleurige waardering voor leerkrachten
Volgend artikel Blijft Schiphol dé bloemenhub voor Kenia of wordt Maastricht dat?
Hans Neefjes is sinds december 1999 werkzaam als vakredacteur bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Een geboren en getogen Westfries (Obdam) en inmiddels al enkele decennia woonachtig tussen de kassen in het Westland. Hij groeide op een agrarisch bedrijf op, plukte op jonge leeftijd enkele vruchten uit de lucratieve bollenteelt-/handel en koos uiteindelijk voor een opleiding aan de Agrarische Hogeschool in Den Bosch. Deed tien jaar allerlei werkzaamheden bij vermeerderaars van chrysantenstek en realiseerde zich toen dat er nog een manier is om zijn nieuwsgierigheid en brede interesse in de agrarische sector te benutten. Een vacature bij het Vakblad kwam precies op het goede moment. Binnen een maand was hij aangenomen als vakredacteur. Volgde journalistieke cursussen, maar merkte al snel dat interesse, kennis en ervaring van de sierteelt ook heel goed van pas komen in zijn nieuwe baan. Mooi om als redacteur dicht bij de ontwikkelingen in de sector te zitten. Met zowel familieleden en diverse vrienden en kennissen in de sierteeltbranche, is er sowieso altijd input. Het blijft uitdagend om daar vakinhoudelijke dingen van te maken, zowel in print als online.
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties