Home Vakblad voor de Bloemisterij Het vak Special: rol hulpstoffen steeds meer op waarde geschat

Special: rol hulpstoffen steeds meer op waarde geschat

0
Special: rol hulpstoffen steeds meer op waarde geschat

Commercie is volgens sommigen nog steeds een reden waarom hulpstoffen niet worden toegevoegd aan gewasbeschermingsmiddelen. Toch stellen fabrikanten van die middelen dat ze meer dan voorheen hulpstoffen als uitvloeiers en hechters aan hun formuleringen toevoegen. Alleen de werkzame stof en een vulstof als water, olie of klei is niet voldoende.

Als hulpstoffen de effectiviteit van middelen verhogen, waarom dan niet toegevoegd door fabrikanten van deze middelen? Het antwoord heeft volgens Hans de Ruiter van Surfaplus deels met de historie te maken: „Middelenfabrikanten zagen hulpstoffen als bedreiging voor hun afzet en daarmee hun omzet. Deze houding is inmiddels wel volledig omgedraaid, gezien het aantal uitvloeiers dat aan middelen wordt toegevoegd. Bovendien is het besef gekomen dat met inzet van hulpstoffen middelen behouden kunnen blijven. Vertimec is daarvan een goed voorbeeld.”

Met minder beter
Wat commercie betreft ziet Jan Krouwer, adviseur bij Royal Brinkman, dat de handel zich terdege bewust is van het feit dat het met minder beter moet. „Zie als bijvoorbeeld de introductie bij Mainspring waarbij juist veel aandacht hieraan besteed is. Ook voor andere juist geïntroduceerde middelen wordt veel aandacht aan resistentiemanagement en afwisselen gegeven en ook het aantal keren per jaar te mogen gebruiken. Daarom moet het beter, ondermeer middels hulpstoffen, iedere klap moet raak zijn.”

Vorig artikel Kwekers bezoeken hun bomen op Floriade
Volgend artikel Vakgeluiden: ‘We krijgen 1 à 2 bezoeken per week op onze kwekerij’
Hans Neefjes is sinds december 1999 werkzaam als vakredacteur bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Een geboren en getogen Westfries (Obdam) en inmiddels al enkele decennia woonachtig tussen de kassen in het Westland. Hij groeide op een agrarisch bedrijf op, plukte op jonge leeftijd enkele vruchten uit de lucratieve bollenteelt-/handel en koos uiteindelijk voor een opleiding aan de Agrarische Hogeschool in Den Bosch. Deed tien jaar allerlei werkzaamheden bij vermeerderaars van chrysantenstek en realiseerde zich toen dat er nog een manier is om zijn nieuwsgierigheid en brede interesse in de agrarische sector te benutten. Een vacature bij het Vakblad kwam precies op het goede moment. Binnen een maand was hij aangenomen als vakredacteur. Volgde journalistieke cursussen, maar merkte al snel dat interesse, kennis en ervaring van de sierteelt ook heel goed van pas komen in zijn nieuwe baan. Mooi om als redacteur dicht bij de ontwikkelingen in de sector te zitten. Met zowel familieleden en diverse vrienden en kennissen in de sierteeltbranche, is er sowieso altijd input. Het blijft uitdagend om daar vakinhoudelijke dingen van te maken, zowel in print als online.
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties