Home Vakblad voor de Bloemisterij Het vak Special: Hulpstoffen vijzelen hun imago op in gewasbescherming

Special: Hulpstoffen vijzelen hun imago op in gewasbescherming

0
Special: Hulpstoffen vijzelen hun imago op in gewasbescherming

Dat hulpstoffen met een slecht imago kampen, die tijden zijn voorbij. Althans bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Voor hulpstoffen als waardevolle steun in de rug bij de inzet van bladmeststoffen moet nog een lans worden gebroken. Hulpstoffen worden veel vaker geaccepteerd als volwaardige producten met gedegen achtergrondinformatie. Ze zijn niet zaligmakend, maar telers kunnen er wel iets mee. Deze week als special in het Vakblad voor de Bloemisterij.

De naam zegt alles: hulpstoffen zijn niets meer en niets minder dan producten die helpen werkzame stoffen meer werkzaam te maken. Ze kunnen vervluchtiging van middelen sterk verminderen, zorgen voor een betere hechting van de spuitvloeistof en een betere opname en uitvloeiing van druppels. Geen enkele hulpstof heeft al deze eigenschappen in zich, hooguit een of twee. Ze dragen echter stuk voor stuk bij aan een efficiënter en duurzamer gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. En niet onbelangrijk: efficiëntere inzet betekent ook goedkopere inzet van middelen.

Inzetten dus maar
Een duidelijk betoog, dus inzetten maar die hulpstoffen. Dat is echter te kort door de bocht. Hulpstoffen zijn over het algemeen zachte middelen (zolang ze niet gebaseerd zijn op minerale oliën) die weinig effect hebben op het functioneren van de plaag of het gewas. Echter, ook hulpstoffen zijn chemische stoffen; dus is het advies om in kwetsbare perioden, bijvoorbeeld in de winter, een veiligheidstermijn van minimaal 7 dagen te hanteren tussen het inzetten hulpstoffen en natuurlijke vijanden.

Vorig artikel Florensis bouwt Elite kas in Kenia
Volgend artikel Hans Huijbers stopt als voorzitter bestuur ZLTO
Peter van Leth is per 2001 in dienst bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Het is zijn vierde agrarische vakblad waar hij werkzaam is, na Het Loonbedrijf, De Fruitteelt en OOGST. Geboren en getogen in Utrecht lag een groene schoolkeuze niet direct voor de hand, maar bij beroepskeuzetesten op het atheneum kwamen groene opleidingsrichtingen toch steeds uit de bus. Hij koos voor de Rijks Hogere Tuinbouwschool in Utrecht. En is in die boeiende sector blijven hangen, niet middenin maar vanaf de zijlijn als journalist. Eigenlijk zou hij wel alle onderwerpen willen beetpakken om over te schrijven, maar toch met enige voorliefde voor ondernemerschap, personeelsbeleid, jong talent, gewasbescherming en veredeling.
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties