SodM waarschuwt opnieuw voor risico’s geothermie

Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) waarschuwt in zijn deze week verschenen jaarverslag 2016 opnieuw voor de risico’s van duurzame energievormen zoals geothermie. Volgens de toezichthouder is de wijze waarop geothermie nu wordt verricht onvoldoende veilig voor samenleving en milieu. In een video op de website van SodM wordt gesteld dat „in uitzonderlijke gevallen ook geothermie aardbevingen kan veroorzaken”.

In een begeleidende brief bij het jaarverslag aan verantwoordelijk minister Henk Kamp van Economische Zaken stelt Inspecteur-generaal der Mijnen Harry van der Meijden „dat in de geothermiesector deskundigheid, veiligheidsbesef, nalevingsgedrag en onderkenning van risico’s en de adequate beheersing daarvan structureel verbeterd moeten worden om de geambieerde schaalvergroting en met name ook ultradiepe geothermie verantwoord en veilig te kunnen realiseren”. Twee maanden geleden trok de toezichthouder in het rapport ’Staat van de sector Geothermie’ soortgelijke conclusies.

SodM vindt dat er een heldere visie op het gebruik van de ondergrond moet komen, een bundeling van kennis en deskundigheid, een integrale benadering van risico’s en een effectieve governance. Alleen zo kunnen eventuele zorgen en gevoelens van onzekerheid bij samenleving, bestuurders en politiek zo veel mogelijk worden weggenomen.

Aardwarmteproject stilgelegd
Vorig jaar legde SodM een geothermieproject enkele weken stil, onder meer vanwege het incorrect plaatsen van de verbuizing in het boorgat en het niet volledig uitvoeren van een inspectie op veiligheidsapparatuur (onder andere de voor veiligheid cruciale ’Blow Out Preventer’). Ook concludeerde SodM dat systemen, bemensing en materieel van de mobiele boorinstallatie niet altijd adequaat functioneerden.

Corrosie en erosie
In 2016 heeft SodM alle geothermie-operators verplicht metingen uit te voeren naar de wanddikte in geothermieputten. Corrosie kan lekkages en schade aan de omgeving veroorzaken. Periodieke controles op wanddikte verminderen het risico op milieuschade. De wanddikte van een tweetal putten bleek door corrosie en erosie onverwacht snel te zijn afgenomen. Daardoor moest in één geval een reparatie uitgevoerd worden, en in beide gevallen moest het onderhoudssysteem worden aangepast.

Scherper en sneller handhaven
Uit het jaarverslag blijkt dat SodM in 2016 meer aandacht heeft gegeven aan de risico’s van geothermie in het algemeen en aan het verscherpte toezicht op een aantal geothermieprojecten. Daarbij heeft de toezichthouder vorig jaar met name in de boorfase van geothermieputten veel interventies moeten plegen. In reactie op de matige veiligheidscultuur en de groei van incidenten en overtredingen, heeft SodM in oktober 2016 alle geothermiebedrijven en de brancheorganisatie DAGO per brief gewaarschuwd scherper en ook eerder handhavend te zullen gaan optreden, als bedrijven zich niet aan de vergunningvoorwaarden houden.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties