Snijhortensia in september op Bloemenagenda

    Enorme bloemen in het wit, roze of blauw die doorkleuren naar herfstige rood-, bruin- of groentinten. De Hydrangea past volgens Bloemenbureau Holland perfect bij september, de maand waarin de zomer voorzichtig plaatsmaakt voor de herfst. Daarom staat de bloem in deze maand ook op de Bloemenagenda.

    Hortensia, officieel Hydrangea, komt uit de familie van de Hydrangeaceae. De Latijnse naam Hydrangea betekent letterlijk watervat: ‘hydro’ (water) en ‘angeion’ (vat of kruik). De plant komt van oorsprong uit China en grote delen van Noord- en Midden-Amerika en andere streken in Oost-Azië. De volksnaam hortensia werd in 1771 verzonnen door de Franse plantkundige Philibert Commerson.

    De bloemen zijn soms wel 25 centimeter in doorsnede en de steellengtes kunnen meer dan een meter zijn. De bekendste soort is Hydrangea macrophylla. Er zijn veel cultivars in deze soort met roze, witte, groene, rode, paars of blauwe bloeiwijzen. De kleur blauw is door de kweker gemaakt door speciale stoffen aan het gietwater toe te dienen. Er zijn bloemen met effen, intense kleuren, maar ook tweekleurige. De vorm van de bloem is een bol, de kleine bloempjes die gezamenlijk de bol vormen kunnen enkel- of gevuldbloemig zijn. Snijhortensia’s houden de kleur van het moment dat ze afgesneden worden, ze kleuren niet langer door. Soms kom je ook Hydrangea macrophylla als snijblad tegen, waar geen bloem aan zit. Andere aangeboden soorten zijn Hydrangea paniculata (pluimhortensia) en Hydrangea arborescens met de bekende cultivar ‘Annabelle’.

    Waar op letten bij de inkoop van snijhortensia’s?

    • Let op of het een verse of doorgekleurde hortensia is.
    • Het is belangrijk dat de bloem vrij is van ziekten en plagen zoals Botrytis.
    • Let er bij de stengel op dat deze stevig, recht en niet afwijkend is.
    • Zorg dat u niet voor verrassingen komt te staan: dezelfde cultivar kan er per kweker anders uitzien. Licht, voeding en de leeftijd van het gewas kunnen de kleur en bloemgrootte sterk beïnvloeden. Daarom moet bij de verkoop van deze bloemen een actuele foto bijgevoegd worden.

    Verzorgingstips voor bloemisten

    • Snijd de bloemen schuin af met een schoon, scherp mes of snoeischaar.
    • Verwijder de bladeren zodat er geen blad in het water komt te staan.
    • Zet de bloemen na het afsnijden onmiddellijk in het water.
    • Zet de bloemen niet in een metalen vaas of emmer.
    • Vul de vaas met schoon water en voeg snijbloemenvoedsel voor heestertakken toe.
    • Gaan de verse bloemen onverhoopt slap hangen neem ze dan uit het water, snijd ze opnieuw ongeveer 5 centimeter schuin af en zet ze een aantal uren op een koele plaats tot ze volledig hersteld zijn.

    Bron en foto’s: Mooiwatbloemendoen.nl

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties