Smart Grid Westland is een stapje dichterbij gekomen. De Autoriteit Consument en Markt heeft onlangs een ontwerpbesluit gepubliceerd voor een ontheffing waarmee Westland Infra Netbeheer anders met de tarievenstructuur mag omgaan. Dat is nodig om het smartgrid mogelijk te maken.
Voor een verduurzaming van de glastuinbouwsector is het nodig dat er meer wordt uitgewisseld tussen verschillende vormen van energie, zoals Power to Heat en Power to Gas. De huidige energiesystemen bieden onvoldoende flexibiliteit om deze ontwikkelingen te kunnen faciliteren, met name doordat afnamepieken van energie het tarief voor het hele jaar bepalen.
Het Smart Grid Westland (SGW) moet hier een oplossing voor bieden. Er is vaak ruimte in het net beschikbaar, omdat energienetten op een maximale capaciteit worden ontworpen. Klanten betalen voor benodigde capaciteit op enig moment in het jaar, terwijl ze deze niet op alle momenten gebruiken. Door hier flexibel en intelligent op in te spelen, wordt de capaciteit geoptimaliseerd door middel van stuursignalen. Klanten worden hierdoor gestimuleerd om hun capaciteitsbehoefte te verschuiven naar momenten dat er geen pieken in het net zijn. Ze kunnen dan extra capaciteit afnemen zonder dat ze zich druk hoeven te maken om extra kosten vanwege piekwaarden. De efficiencyverbetering die dit oplevert, leidt tot lagere transporttarieven voor alle klanten, onder wie ook consumenten.
In principe komen alle ondernemers die gevestigd zijn binnen het verzorgingsgebied van Westland Infra Netbeheer en die vallen in de tariefcategorieën MS en Trafo MS/LS die kunnen reageren op tariefsignalen, in aanmerking voor deelname aan het SGW.
Westland Infra werkt met diverse partijen samen (onder meer netbeheerders, leveranciers, klanten, brancheorganisatie en tuinbouw) om te onderzoeken of dit model ook landelijk toe te passen is.