Sjaak van der Tak: ’Zuiveringsplicht vraagt actievere rol gemeenten en waterschappen’

„Waterschappen en gemeenten moeten zich actiever opstellen om te komen tot een gebiedsgerichte aanpak, ten behoeve van de waterkwaliteit en de waterzuivering.” Dat zei Sjaak van der Tak in zijn eerste toespraak als voorzitter van LTO Glaskracht, tijdens het Water Event 2017 bij Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk. Ook stelde hij dat de overheid te laat is met het handhavingsprotocol.

De oud-burgemeester was pas vier dagen weg bij de gemeente Westland, maar hij had al een kritische boodschap aan de overheid. „De zuiveringsplicht moet per 1 januari 2018 in gaan. Ik heb echter nog geen handhavingsprotocol gezien. De overheid is daar veel te laat mee. Het is niet mogelijk om als ondernemers daarop in te spelen. En er zijn nog maar 92 dagen te gaan.”

Met een gebiedsgerichte aanpak doelde Van der Tak onder meer op de terugkoppeling van metingen van de waterkwaliteit. Op dit moment geven de waterschappen alleen gemiddelde waarden bij normoverschrijdingen. „Als je de lokale meetgegevens direct zou terugkoppelen naar bedrijven, dan weten die bedrijven waar ze aan toe zijn. Ook kunnen ze elkaar er dan op aanspreken. Uit pilotprojecten in Westland, Venlo en in Drenthe blijkt dat er grotere stappen kunnen worden gezet.”

Een gebiedsgerichte aanpak kan ook betekenen dat AWZI’s worden aangepast voor de zuivering van gewasbeschermingsmiddelen. Zo heeft het Hoogheemraadschap van Delfland een onderzoek toegezegd naar de lozingen van medicijnen, en de mogelijkheid om deze samen met gewasbeschermingsmiddelen uit het water te zuiveren, vertelde Van der Tak.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties