Oplopende spanningen tussen Rusland en het Westen over Oekraïne raken niet alleen de export, maar ook de Nederlandse economie. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Alhoewel het importverbod van de Russen sommige sectoren – zoals de groente- en fruitteelt – hard raakt, lijken de gevolgen voor de Nederlandse economie vooralsnog nog beperkt, zegt het CBS in haar onderzoeksrapport.
Volgens het CBS kan verdere escalatie van het militaire en politiek conflict tussen Rusland en het westen over Oekraïne echter grote invloed op de Nederlands economie hebben.
Verdere escalatie van het conflict beïnvloedt de Europese en Nederlandse economie langs twee kanalen. Allereerst brengen oplopende sancties over en weer de handel met Rusland verdere schade toe.
Daarnaast vergroot oplopende spanning tussen Rusland en het Westen de onzekerheid bij bedrijven en consumenten. Toenemende onzekerheid kan de gevolgen van een handelsboycot overtreffen.
Zeker als politieke en militaire spanningen fors toenemen, komen de bestedingen van consumenten en bedrijven in westerse landen onder druk te staan, aldus het CBS.
Een situatie met 20% terugval van de Russische invoer uit Europa en de VS en met substantiële politieke en militaire spanningen resulteert in een afname van het bruto binnenlands product met 0,5% in het eerste jaar.
Het CBS baseert zich onder meer op de gevolgen van eerdere conflicten zoals de inval van Irak in Koeweit, de Tweede Golfoorlog, de aanval op de Twin Towers in New York, de Arabische Lente en de opstand in Libië.