Sierteelt op weg naar een omzetgroei van 5%

De sierteelt is op weg naar een omzetgroei van 5 procent in 2017, aldus ING Economisch Bureau. De goede economische vooruitzichten voor diverse exportmarkten leiden waarschijnlijk ook in 2018 tot een stijging van volumes en prijzen. 2018 lijkt wat betreft productie en prijsvorming een nog iets positiever jaar te worden dan 2017.

De brexit-perikelen hebben volgens de veilingstatistieken geleid tot een daling van het exportvolume naar het Verenigd Koninkrijk van circa 5%. Dit komt vooral door de waardedaling van het pond ten opzichte van de euro van ongeveer 10%. Dit is echter goedgemaakt door groei van de uitvoer naar Duitsland, Scandinavië en Midden- en Oost-Europa. Investeringen vinden vooral plaats in het up-to-date houden van bedrijven. In de groenteteelt worden meer nieuwe kassen gebouwd dan in de sierteelt; de schaalvergroting neemt in deze subsector het duidelijkst toe.

Uitdagingen

Niet alleen 2018 wordt een uitdagend jaar voor agrarische ondernemers. Boeren en tuinders staan immers voor een reeks aan keuzes die bepalend zijn voor hun toekomst. Boeren en tuinders zullen behalve over hun productielocatie ook keuzes moeten maken over voor hoe ze in de toekomst willen produceren en voor wie. Een groeiende groep zal concepten voor de ‘moderne’ consument ontwikkelen.

Mogelijke rem

Een mogelijke rem op de economische groei is het toenemende personeelstekort. „Het is belangrijk dat bedrijven hun productiviteit verhogen door zowel te investeren in mensen als in technologie. Bedrijven die dit niet doen dreigen daarmee groeikansen te missen, als de arbeidsmarkt krapper en krapper wordt. Dat zou ook de groei in Nederland schaden, terwijl Nederland nu juist bezig is met een conjuncturele inhaalslag ten opzichte van andere Europese landen”, waarschuwt Marieke Blom, hoofdeconoom ING Nederland.

Angst voor zeepbellen

Ondanks de goede economische vooruitzichten leeft bij consumenten de angst dat er zeepbellen in de economie ontstaan. Uit de ING Vraag van Vandaag blijkt dat de helft van de ondervraagden de huidige economische groei zou typeren als zeepbelvorming. Bijna driekwart ziet een zeepbel op de aandelenmarkten en 71% ziet dat op de woningmarkt. Hoewel de afgelopen recessie historisch gezien van uitzonderlijke omvang en impact was, verwacht 41% dat de gevolgen van een volgende crisis ernstiger zullen zijn.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties