Sierteelt in Limburg houdt voeten droog; wel indirecte schade

Voor zover bekend zijn geen siertelers en zomerbloementelers in de problemen gekomen door het hoge water. „Wel is het op verschillende plaatsen spannend geweest, met name in Velden”, zegt Jean Aerts, voorzitter van de regio Limburg van Glastuinbouw Nederland. In dat Maasdorp is de buurt donderdagavond in actie gekomen om een nooddijk aan te leggen. Dat bleek hard nodig, want het water heeft tot aan de zandzakken gekomen.

Veel glastuinbouw zit er niet meer langs de Maas. Na de overstromingen van 1995 was het de bedoeling dat de ondernemers de oevers zouden verlaten. De productiebedrijven die er nog zitten, weten dat ze de laatste generatie kassen langs de Maas zijn. Ze hebben een teeltplan dat daarbij past.

Perkgoedteler Koen Bouten uit Beesel heeft vrijdag en zaterdag zijn waardevolle spullen, zoals computers en machines, bij een bevriende ondernemer ondergebracht (zie vrijdag Bloemisterij). Hij had het geluk dat de kas bijna leeg stond. Een compleet bedrijf is immers niet in twee dagen te ontruimen. Het water is net onder de rand van de dijk blijven staan.

Er is bij sierteeltbedrijven dus geen directe schade ontstaan door het water, maar mogelijk komt er nog wel andere schade aan het licht. In het hele gebied is bijvoorbeeld met zwaar materieel gereden waardoor structuurbederf is opgetreden, en zijn parkeerplaatsen van bedrijven gebruikt om zandzakken te vullen waardoor de bestrating beschadigd is geraakt. „Ik hoop dat die schades uit het schadefonds kunnen worden vergoed”, zegt Aerts. „Dat fonds is immers ingesteld om de onverzekerbare schade in het rampgebied te vergoeden.”

Ruimte voor de Rivier

In grote lijnen heeft het plan Ruimte voor de Rivier gewerkt, meent voorzitter Aerts. „In Velden wordt de dijk verhoogd en verbreed. Het gaat om relatief kleine aanpassingen. Het hoeven geen zeedijken te worden.”

De oude Maasarm in Ooijen-Wanssum, die in de afgelopen jaren is ingericht als wateropslag, is vooral bedoeld om stroomafwaarts delen van Nederland te beschermen. Verderop heeft het de waterstand met 35 cm kunnen verlagen. Deze overloop heeft echter ook effect gehad op de waterstanden stroomopwaarts. Hierdoor is de waterstand in Velden naar schatting 15 cm lager gebleven. Anders was het daar misschien toch mis gelopen.

Limburgse boomkwekers vrezen schade

Een aantal boomkwekers in Limburg vreest voor grote schade als gevolg van wateroverlast. Kweker en LTO-bestuurder Jan Veltmans sluit niet uit dat kwekers in aanmerking kunnen komen voor schadevergoeding. Vooral boomkwekers met percelen in de uiterwaarden van de Maas zijn bang dat de grote hoeveelheid water die op dit moment op de percelen staat uiteindelijk teveel blijkt voor de bomen die er staan. Meer over de situatie bij Limburgse boomkwekers vindt u op de site van vakblad De Boomkwekerij.

Een kwekerij van aardbeienplanten in Baarlo zag het water tot aan de kas en de bassins naderen. (foto Paul Berden)
Het gras aan het hek verraadt dat het water hier veel hoger heeft gestaan. (foto: Ank van Lier)
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties