’Schat, ook wij moeten binnenkort maar eens een weekendje gaan winkelen in Colombia.’
Mijn vrouw was het er meteen mee eens! Net over de grens, op vier uurtjes rijden van Quito, ligt het dorpje Ipiales. Het is de afgelopen tijd uitgegroeid tot hét winkel-walhalla van Noord-Ecuador. En de drukte zal er alleen maar blijven toenemen, na wéér een nieuwe aanvullende importtax van 5% à 45% die deze week van kracht is gegaan. De heffing is al de tweede in dit nog prille jaar en is nodig om de handelbalans in toom te houden nu de olie geen klap meer waard is. Appels, speelgoed, tv’s, schoenen. Veel geïmporteerde producten zijn ondertussen verdubbeld in prijs. Zoals ook mijn favoriete Chileense wijn bijvoorbeeld. Een fles Casillero del Diablo kost bij Albert Heijn nog geen 6 euro, maar hier omgerekend inmiddels dik 24 euro. Met zulke prijzen grijp je inderdaad snel terug naar een lokaal biertje.
We moeten anders gaan leren leven, is de boodschap van president Correa. Meer lokale consumptie. Of zoals hij het omschrijft: ’koop een huis, in plaats van een nieuwe laptop’. Ik begrijp zijn gedachtegoed, maar daarmee is het probleem nog niet opgelost. Door onze dollar-economie (en de als maar duurder wordende munt) verliest het land in rap tempo aan concurrentiekracht. Bloemen, textiel, tonijn, de export heeft het in jaren niet zo lastig gehad. De meest effectieve manier van ingrijpen in moeilijke tijden, is door te snijden in de kosten. Dat weet zelfs de minste ondernemer. Maar juist dat gaat hem slecht af. Oké, topambtenaren hebben wat salaris ingeleverd en niet noodzakelijke investeringen worden uitgesteld. Maar wat dan?
Ter illustratie, Correa’s voorganger werkte in 2006 nog met een staatsbegroting van 8,5 miljard dollar. Dat is in schril contrast met de 34,6 miljard dollar van nu. Elf nieuwe ministeries en vijf secretariaten zijn er tijdens zijn bewind bij verzonnen, waaronder een ’Secretariaat voor Geluk’. Nou, daar kan het sowieso nooit druk zijn nu!
Correa, ga eerst maar eens naar je eigen begroting kijken, want voorlopig blijven er velen naar Colombia uitwijken. ’Stap je in schat? Dan gaan we!’
Victor van Dijk, vestigingsmanager Zuid-Amerika FleurMetz